Alvine en Vrijstaat Vanmol winnen goud bij de Internationale Frankfurter Trophy

Vrijstaat Vanmol uit Eizeringen in Vlaams-Brabant en Brouwerij Alvinne uit Moen in West-Vlaanderen hebben gisteren met hun Blood Eagle Raw Ale een gouden medaille gewonnen in de categorie ‘speciaalbier’ op de International Trophy Frankfurt 2022. Dit is al de tweede prijs die deze ambachtelijke brouwerijen in minder dan een maand tijd hebben gewonnen met hun ‘samenwerkingsbier’. Begin april had de Blood Eagle Raw Ale al zilver gewonnen op de internationale wedstrijd in Lyon. Vrijstaat Vanmol won met zijn Gronckel Quadrupel ook de gouden medaille in de categorie ‘Strong Dark Ale’.

Ongeveer 4.100 wijnen, bieren en sterke dranken uit 50 landen namen deel aan de 6e Internationale Frankfurt Trophy. Ze werden blind geproefd en beoordeeld door een internationale jury van 460 leden. De beste bieren kregen een prijs.

Root Beer: een oude maar bijna onbekende traditie

Drie jaar geleden reisden Erwin Vanmol (55) en Jan Panneels (21) naar Noorwegen om de eeuwenoude kunst van het brouwen van zogenaamde “ruwe bieren” te bestuderen. Dit brouwproces gaat terug tot de tijd van de Vikingen. Het wort van een ruw bier wordt slechts verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 80-90°C. Omdat het kookpunt niet wordt bereikt, komt het fruitige karakter van de gist tot zijn recht. Het resultaat is een fris, zurig bier met een fruitig karakter.

Terug uit Scandinavië hebben Erwin en Jan verschillende recepten getest in hun experimentele brouwerij in Eizeringen. Na ongeveer zes maanden had het brouwersduo de speciale brouwtechniek eindelijk onder de knie. Zij deelden hun ervaring met hun collega Glenn Castelein (48) uit Alvinne. Hij begon onmiddellijk samen te werken met het duo Pajot om de eerste Belgian Raw Ale te lanceren: de houtgerijpte Nørse Man.

“Rauwe bieren zijn iets speciaals. Vooral als je het waterblok in de gistkuip ziet ontploffen zodra de gist aan het bier wordt toegevoegd. Het is een spektakel,” zegt Glenn Castelein. De smaak is vergelijkbaar met die van een hoevebier, maar dan iets fruitiger. De reacties in de biercafés in België en in het buitenland waren zeer enthousiast. Binnen zeer korte tijd was de eerste partij uitverkocht.

Kort daarna besloot het trio een tweede “Collaboration Beer” te produceren. Jan Panneels: “Erwin en Glenn hadden het briljante idee om bloedsinaasappel aan het basisbier toe te voegen. Het resultaat is verrassend. Blood Eagle is een elegant, licht sprankelend bier met een verrassend koraalrode kleur. En net als Nørse Man, is het zeer geschikt om te combineren met eten.

Blood Eagle Raw Ale: nieuwe bierstijl in België

Slechts 1800 75-cl flessen van Blood Eagle werden geproduceerd. Net als zijn voorganger was ook dit bier zeer populair en uitverkocht. Eind 2021 produceerden Vrijstaat Vanmol en Alvinne een derde raw ale, die ze enkele maanden lieten rijpen op Siciliaanse Marsala-vaten. Er zijn nog een paar flessen van deze speciale versie van Nørse Man.

Rauwe bieren

“Rauwe bieren zijn relatief onbekend, zelfs in bierkringen. Er is geen categorie voor rauwe bieren in een bierwedstrijd. Daarom moesten we toetreden tot de meer algemene categorie van ‘speciale bieren’, die bieren omvat waarvan de kleur buiten de klassieke grenzen van bierstijlen ligt”. En dat hebben we twee keer achter elkaar gedaan, blijkbaar met succes! Dit stimuleert ons om deze nieuwe bierstijl verder te verkennen en te ontwikkelen,” zegt Erwin Vanmol. “Vanwege de plotselinge aandacht die Blood Eagle heeft gekregen na de zilveren medaille in Lyon en de gouden medaille in Frankfurt, hebben we besloten om volgende week een nieuwe batch van Blood Eagle te brouwen.”

Over Alvinne

Alvinnne is opgericht in 2004 en wordt geleid door Glenn Castelein. De brouwerij, gevestigd in Moen (Zwevegem), is een van de beste brouwerijen ter wereld voor haar op vat gerijpte zure bieren. Het gebruikt zijn eigen gist, Morpheus. Alvinne staat er ook om bekend dat ze creatief durft te zijn met bijzondere ingrediënten, zoals zeldzame vruchten.
www.alvinne.be

Over Free State

Free State Vanmol werd in 2016 opgericht door ontwerper Erwin Vanmol. Jan Panneels, die toen 15 jaar was, schoot hem al snel te hulp. Een jaar later werden ze partners. De kleine brouwerij Pajot werd al snel bekend om haar Gronckel-assortiment, dat vandaag de dag bestaat uit Gronckel Blond, Tripel, Quadrupel en Janimal. Deze bieren zijn niet alleen verkrijgbaar in de plaatselijke cafés, slijterijen en supermarkten van het Pajottenland, maar ook in de beroemde biercafés van Antwerpen, Brugge en Nederland.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*