Alternatieve eiwitkampioen Ÿnsect koopt het Nederlandse Protifarm op

De Franse start-up Ynsect, gespecialiseerd in het kweken van insecten voor veevoeder en meststoffen, heeft dinsdag 12 april zijn Nederlandse tegenhanger Protifarm overgenomen. Het overnamebedrag werd niet bekend gemaakt. De operatie stelt Ÿnsect in staat om zo de markt van eiwitten voor menselijke voeding te betreden. Op lange moet het bedrijf beschikken over een productiecapaciteit van 230.000 ton insecten bevattende ingrediënten per jaar. De Franse start-up is eigenlijk ook een beetje Belgisch door de aanwezigheid van Finasucre (Lippens) en Bois Sauvage, maar ook nog andere Belgische fondsen zoals Astanor Ventures.

De startup bevindt zich midden in een uitbreidingsfase na eerste een aanzienlijke fondsenwerving te hebben ondernomen. In totaal heeft Ÿnsect al zo’n 357 miljoen euro aan vers kapitaal vergaard, met name van Belgen aangezien de holding Finasucre van de familie Lippens en de Compagnie du Bois Sauvage ook aandeelhouders zijn. Hun gezamenlijk belang bedraagt meer dan 7%, zo heeft de krant L’Echo uit betrouwbare bron vernomen, nadat die in februari 2019 allebei 10 miljoen euro in het bedrijf hebben geïnvesteerd.

Daarnaast zijn ook enkele landgenoten aan boord van het bedrijf via de participatie van het impact venture capital fonds Astanor Ventures, waarin zowel Belfius Insurance als de financiële arm van de Belgische staat (SFPI) aanwezig zijn, alsook de families Colruyt, Adriaenssen-de Spoelberch en Toye (waarvan de holding tot voor kort eigenaar was van de brouwerij Palm).

Ynsect bezit en exploiteert een fabriek in de Jura in Frankrijk die 1.000 ton ingrediënten per jaar produceert, en is bezig met de bouw van een tweede verticale boerderij in de buurt van Amiens met een initiële capaciteit van 100.000 ton die begin 2022 geopend moet worden.

Het bedrijf van Protifarm, dat in Ermelo (Nederland) is gevestigd, heeft een capaciteit van 1.000 ton per jaar, die tot 20.000 ton kan worden verhoogd. Het bedrijf heeft 40 jaar ervaring en telt 50 werknemers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*