Alken Maes goed op weg om Cristal klimaatneutraal te produceren

Alken Maes heeft 41 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van mouterij Albert in Puurs-Sint-Amands, waardoor het de grootste ‘eest’ in zijn soort is geworden. De investering is onderdeel van het streven van de groep om volledig klimaatneutraal te worden tegen 2027.

Een eest is een locatie waar mout wordt gedroogd, een essentieel ingrediënt in de bierproductie. Tijdens het moutproces wordt gerst geweekt tot de korrels beginnen te kiemen. Dit kiemproces wordt vervolgens gestopt door de gerstkorrels in een ‘oven’ te drogen. Het resultaat is mout, dat samen met water, gist en hop een van de basisingrediënten van bier is. De uitbreiding vergroot de capaciteit van de mouterij van 275.000 ton naar 375.000 ton mout. De investering is onderdeel van het streven van de groep om volledig klimaatneutraal te worden tegen 2027.

Hernieuwbare energie en nieuw droogproces

De mouterij is al volledig overgeschakeld naar hernieuwbare energie voor elektriciteit dankzij twee lokale windmolenparken en zo’n 6.500 zonnepanelen. Tot voor kort had de drogerij nog warmte-energie nodig om gerst te drogen tot mout. De nieuwe droger is – door de investering van 41 miljoen- uitgerust met een warmtepomp en een energie-eiland die de warmte van de lucht overzet op water. Het warme water wordt naar een nieuw systeem geleid, waardoor die energie kan gerecycled worden. Door deze aanpak hoeven de huidige gasbranders, die bijdragen aan de CO2-uitstoot, geen extra warmte-energie meer op te wekken, waardoor de CO2-uitstoot sterk wordt verminderd.

2027

Naast deze investeringen in de drogerij, zijn er plannen voor verdere investeringen van 60 miljoen euro in warmtepompen en een biogasinstallatie. Deze investeringen zijn onderdeel van het streven om tegen 2027 volledig CO₂-neutraal bier te produceren, waarmee Alken-Maes de eerste bierbrouwer zou worden die dit doel bereikt. De nieuwe drogerij en de inzet van hernieuwbare energie dienen als voorbeeld voor andere producenten en partners in de sector om duurzamere praktijken te omarmen. Heineken, het moederbedrijf van Alken-Maes, heeft een vergelijkbaar doel gesteld tegen 2030.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*