Aldi-distributiecentrum is het op drie na duurzaamste gebouw ter wereld

Het distributiecentrum van de supermarktketen Aldi in Turnhout heeft officieel het hoogste BREEAM-certificaat “Outstanding” behaald. Deze methodologie wordt gebruikt om de duurzaamheid van gebouwen te beoordelen. Daarmee is Aldi Turnhout het vierde meest duurzame industriële gebouw ter wereld volgens de “BREEAM International New Construction 2016” norm.

Aldi opende in 2019 zijn distributiecentrum in Turnhout. De discounter heeft 50 miljoen euro geïnvesteerd in het meest duurzame industriële gebouw van België. Aldi heeft ambitieuze maatregelen genomen op het gebied van energie, welzijn van werknemers, afval, ecologie, enz. In totaal werd rekening gehouden met meer dan 90 duurzaamheidsparameters.

Zonnecellen, CO2-koeling en groenzone

Zo zijn er bijvoorbeeld meer dan 4.000 zonnecellen op het dak. Koeling gebeurt met milieuvriendelijke CO2 en ozon, en er is een grote groenzone aangelegd met inheemse planten en een bijenhotel. Al deze inspanningen hebben Aldi in staat gesteld het certificaat te behalen. Dit is het hoogste niveau van het onafhankelijke internationale BREEAM-certificeringssysteem, dat de duurzaamheid van gebouwen meet. Geen enkel ander industrieel gebouw in België is zo duurzaam als Aldi Turnhout.

4de plaats in de wereld

Aldi had dit certificaat al in de planningsfase behaald, maar na de bouw is het nu officieel bevestigd, met maar liefst 92,3%. Daarmee staat Aldi Turnhout op de vierde plaats in de wereld. “Dit is een unieke prestatie voor een gebouw van deze omvang,” zegt Frank Vissers, gedelegeerd bestuurder van Aldi Turnhout. “Ons doel was om de best mogelijke score te behalen, dus we zijn erg trots op het eindresultaat. Dit resultaat sluit perfect aan bij ons duurzaamheidsbeleid en toont eens te meer aan welke duurzame keuzes we bij Aldi maken, zowel voor het welzijn van onze medewerkers als voor het milieu.”

Aldi is de grootste discounter in België, met 440 winkels in het land en meer dan 7.700 werknemers.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*