
Een recente studie, gepubliceerd in het Journal of Food Protection, waarschuwt dat alcoholvrij bier een gunstige omgeving kan bieden voor bacteriële groei. De onderzoekers onderzochten de invloed van verschillende factoren, waaronder opslagtemperaturen, pH-waarden en ethanolconcentraties, op bacteriepopulaties in alcoholarm en alcoholvrij bier. Ze ontdekten dat alcoholarme bieren de groei van ziekteverwekkers voorkomen, terwijl alcoholvrije bieren deze groei mogelijk maken.
Conventionele alcoholische bieren worden doorgaans beschouwd als immuun voor ziekteverwekkers in levensmiddelen vanwege hun natuurlijke antimicrobiële eigenschappen, waaronder het ethanolgehalte, hopbitterzuren, zure pH en andere factoren. De verschuiving in de voorkeur van de consument naar laag- en alcoholvrije bieren, gedreven door factoren zoals demografie, gezondheidszorgen en calorieregelgeving, heeft echter bezorgdheid doen ontstaan over de mogelijkheid van pathogene groei in deze dranken.
Salmonella, listeria, E colli, …
Het onderzoek onderzocht de effecten van ethanolconcentratie, opslagtemperatuur en pH op de groei van Escherichia coli, Salmonella enterica en Listeria monocytogenes in laag- en alcoholvrije bieren. De bevindingen toonden aan dat E. coli en S. enterica onder verschillende omstandigheden in deze bieren konden overleven, terwijl L. monocytogenes minder veerkrachtig was.
Het onderzoek concludeerde dat het alcoholpercentage en de bewaartemperatuur de meest kritieke factoren waren die de bacteriële groei beïnvloedden, waarbij alcoholvrije bieren gevoeliger waren voor microbiële groei. Om de veiligheid van laag- en niet-alcoholische bieren te garanderen, suggereert het onderzoek om de formulering ervan te evalueren op veiligheid en pasteurisatie, steriele filtratie en de toevoeging van conserveringsmiddelen te overwegen als maatregelen om het microbiële risico te verminderen.
Geef als eerste een reactie