Agronutris : eerste insectenbedrijf dat een gunstig advies krijgt van EFSA

De EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, heeft voor het eerst een positief advies gepubliceerd over de consumptie van insecten in Europa. Na grondige studies heeft zij geconcludeerd dat tenebrio molitor (gele meelworm), gekweekt en verwerkt door Agronutris, een veilig product is.

Agronutris, een Europese leider van de insectenindustrie, wordt de eerste onderneming die een positief advies verkrijgt. Deze mededeling wordt gedaan na de indiening van een Novel Food dossier in 2018 door het bedrijf. EFSA erkent het unieke karakter van de verzamelde gegevens en de processen die door Agronutris gedurende de afgelopen tien jaar plaatsvonden. Sinds 2018 wordt de lancering van insectenproducten gecontroleerd door de Novel Food-verordening. Tot vandaag heeft geen enkel onderneming uit deze sector een gunstig advies ontvangen met betrekking tot deze verordening. Om nieuwe producten op basis van insecten te lanceren, moeten landbouwers een Novel Food-aanvraag indienen bij de Europese Commissie. Deze aanvraag moet positief worden beoordeeld door de EFSA.

Nieuwe mgoelijkheden

Vandaag opent Agronutris, een toonaangevend bedrijf in de sector, nieuwe mogelijkheden voor de hele sector. Gedurende tien jaar van onderzoek en ontwikkeling in het kweken van insecten, is het bedrijf in staat geweest om unieke gegevens te genereren over de biologie, microbiologie, toxicologie en voedingssamenstelling van insecten. Hierdoor kon Agronutris de eerste Europese evaluatieaanvraag indienen. “Dit positieve advies is een voldoening voor Agronutris. Het is een erkenning van tien jaar onderzoek en ontwikkeling, van de hoogste voedselveiligheidsautoriteit. Hierdoor kunnen insecten ten volle hun rol spelen in het europese voedselsysteem. Deze mededeling erkent het gebruik van de Agronutris tenebrio molitor als veilig. “, aldus Cédric Auriol, medeoprichter van Agronutris.

Als laatste regelgevende stap, heeft de Europese Commissie nu de vrije hand om dit gunstig advies te vertalen in een vergunning, die in de eerste helft van 2021 zou moeten verschijnen.

Insectensector is duurzaam

Over de sector: Insecten zijn een innovatieve en duurzame oplossing om de ecologische en sociale uitdagingen van onze samenleving. Zij zijn in staat om bijproducten van de agro-industrie om te zetten in hoogwaardige ingrediënten, en dragen op die manier bij tot de ontwikkeling van een circulaire economie. Bovendien, terwijl de wereldbevolking aanzienlijk toeneemt, wat leidt tot een overconsumptie van de bestaande hulpbronnen, lijken insecten een duurzame oplossing die aan de eiwitbehoeften van de mensheid kan voldoen.

This post is also available in: Nederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*