Afwassen met afval uit bierbrouwerij

We leven in een maatschappij waarin simpelweg too much good stuff gets ditched. Hoe vaak belandt iets in de vuilbak, terwijl het nog prima voor iets anders gebruikt kon worden? Té vaak, volgens Ecover. Sinds de oprichting 40 jaar geleden, richt de schoonmaakpionier zich op het reduceren van plastic en nu gaat ze ook de strijd aan met de wegwerpmaatschappij. In samenwerking met ’s werelds grootste bierbrouwer AB InBev, lanceert Ecover vandaag het limited edition afwasmiddel ‘Too Good to Waste’. De frisse appelgeur doet niet vermoeden dat er afval in is verwerkt maar niets is minder waar. Het innovatieve afwasmiddel bestaat namelijk voor minstens een kwart uit restalcohol dat, na het brouwen van alcoholvrij bier, overblijft. ‘Too Good to Waste’ afwasmiddel van Ecover zit in een fles van 100% gerecycleerd plastic en is verkrijgbaar bij Carrefour, Colruyt en Delhaize. 

Afval is goud waard | van fier op bier naar soppen met plezier

Ecover gelooft in een toekomst waarin we niets meer weggooien en alle grondstoffen gebruiken om nieuwe producten mee te maken. Ze sloten een partnership met AB InBev, ’s werelds grootste bierbrouwer. Afwasmiddel maken op basis van afval uit een brouwerij, hoe dat precies werkt? We zetten het productieproces van Ecover’s Too Good to Waste afwasmiddel in een paar stappen voor je op een rijtje: 

Ecover lanceert in samenwerking met bierbrouwer AB InBev limited edition afwasmiddel ‘Too Good to Waste’

  • Het begint allemaal in de brouwerij, bij de productie van alcoholvrij bier. Het niet-alcoholische bier doorloopt het volledige brouwproces, maar de alcohol wordt aan het einde van het proces verwijderd.
  • Alcoholvrij bier is één van de snelst groeiende segmenten van de biercategorie met als resultaat een stijgende hoeveelheid restethanol, afkomstig uit het bier productieproces.
  • Dit type alcohol wordt – gemengd met water – gebruikt in veel schoonmaakproducten, waaronder afwasmiddel, en zorgt dat het product vloeibaar en houdbaar is. In andere schoonmaakmiddelen gebruikt Ecover hiervoor overigens ook altijd natuurlijke ingrediënten, waaronder tarwe en suikerbiet.
  • Voor de typische frisse appelgeur van het Too Good to Waste afwasmiddel wordt een natuurlijke appelolie gebruikt, op basis van restanten van het appelsap productieproces. 
  • De AB InBev brouwerij in Leuven is niet ver verwijderd van de zero waste fabriek van Ecover die in Malle staat. 
  • De laatste stap is het vullen van de 100% gerecycleerde flessen, wat afvalvrij gebeurt in de Ecover fabriek.

Groene revolutie, grootse ambities


A goal without a plan is just a wish. Ecover ontwikkelt fosfaatvrije schoonmaakproducten op basis van plantaardige ingrediënten, zoals kokos- en raapzaadolie, die de aarde niet uitputten of vervuilen. 

“We zijn trots op de stappen die we de afgelopen 40 jaar hebben gezet. Het begon ooit met de grootse ambitie om mensen te helpen hun plastic afval te reduceren. We zijn goed op weg met de ontwikkeling van onze 100% gerecycleerde flessen, navulstations waar je Ecover kunt tappen en de pop-up Statiegeld Store die we vorig jaar openden in Antwerpen. Maar we kunnen nu niet stoppen want we zijn er nog niet en blijven onszelf uitdagen. Onze missie is een ‘Clean World revolutie’.”
Tom Domen, Global Innovation Manager bij Ecover

In 2020 streeft Ecover naar 100% gerecycleerd plastic in alle verpakkingen en er staat een test met alternatieve biologisch afbreekbare verpakkingen op het programma. Ethanol en water afkomstig uit het bierbrouwproces gebruiken in afwasmiddel is slechts het begin. De komende vijf tot tien jaar ontwikkelt Ecover nog meer producten die deels bestaan uit restafval en er wordt geëxperimenteerd met producten gemaakt op basis van CO2 afval. Gezien de stijgende populariteit van bieren als Jupiler 0.0% en Leffe Blonde 0.0%, heeft AB Inbev meer ecologische en ambitieuzere toepassingen bedacht voor de restalcohol. Het partnership met Ecover past helemaal binnen de filosofie. 

Geef afval een kans | 3 rappe, impactvolle tips


Voor iedereen die thuis ook een halt wil toeroepen aan de wegwerpcultuur, delen we hier een paar tips die de moeite waard zijn om te proberen. Stop ditching too much good stuff, mensen! Er is zó veel meer mogelijk dan je denkt:

  1. Liefde voor kliekjes | Erg maar waar; één derde van al het geproduceerde voedsel gaat verloren en belandt uiteindelijk in de vuilbak. Kijk op voedselverlies.be voor tips hoe je thuis voedselverspilling kunt voorkomen. Ga eens wat vaker aan de slag als creatieve kok en pas slimme tips toe om je boodschappenlijstje in te zetten als handig hulpmiddel. Je bespaart geld en hebt direct een positieve impact op het milieu, duimpje omhoog!
  2. Composteren kun je leren | Koop je wel eens compost voor je mooie kamerplant die staat te schitteren in je woonkamer of, voor de fanatiekeling, je eigen moestuin? Dat is voorgoed verleden tijd als je thuis je eigen compost maakt van groente-, fruit- en tuinafval. Je hebt niet veel ruimte nodig in de tuin of op je balkon, je bespaart energie én verkleint tegelijkertijd de afvalberg. Online vind je tips om een effectieve composthoop te bouwen of, voor de échte waaghalzen, een wormenbak te starten. 
  3. DIY koffiescrub voor een zachte huid | Wij Belgen drinken zo’n 19,5 miljoen kopjes koffie per dag dus je kunt wel raden hoeveel koffiedik dit oplevert. Op koffiedikkun je heel gemakkelijk en snel oesterzwammen kweken maar het komt ook zeker goed van pas in je beautyritueel. Maak een scrub van 2 eetlepels afgekoelde koffieprut, 2 eetlepels suiker, 1 eetlepel olijfolie en eventueel wat aloë vera gel. De cafeïne in koffie schijnt een gunstig effect te hebben op cellulitis en samen met suiker en olie zorg je ervoor dat je een propere, gladde en zachte huid krijgt!

Ecover’s limited edition Too Good to Waste afwasmiddel in 100% gerecycleerde fles is vanaf deze week verkrijgbaar bij Carrefour, Colruyt en Delhaizezolang de voorraad strekt en heeft een adviesverkoopprijs van € 2,29.

Over Ecover
Ecover is sinds de oprichting in 1979 uitgegroeid tot een van de grootste producenten van ecologische was- en reinigingsmiddelen in Europa. Ecover heeft zijn Europese productielocatie in Malle, België, en vestigingen in de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland. De producten zijn in meer dan 40 landen beschikbaar. Met 40 jaar ervaring in onderzoek en ontwikkeling, produceert Ecover was- en reinigingsmiddelen op basis van plantaardige grondstoffen en mineralen, die de beste resultaten leveren tegen een eerlijke prijs. Milieubeleid is totaal geïntegreerd in het bedrijf, van productie tot marketing. Social responsibility & human health worden getrackt via het B-Corp lidmaatschap. Time Magazine en United Nations Environment Programme (UNEP) kenden Ecover diverse awards toe. Voor meer informatie kun je terecht op www.ecover.com

Over AB InBev
De 5 AB InBev brouwerijen (Leuven, Jupille, Hoegaarden, St-Pieters-Leeuw, Buggenhout) vormen het kloppend hart voor de Belgische activiteiten. AB InBev, de Home of Beer, is gebouwd op een erfgoed in Leuven dat teruggaat tot 1366. De brouwer is gekend van bieren als Stella Artois, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Tripel Karmeliet. In 2018 verminderde de brouwer zijn logistieke CO2 voetafdruk al met 9%. Doorheen de Belgische brouwerij, koeling en verpakkingsactiviteiten waren er zelfs CO2-reducties van 16, 24 en 36%. Het bedrijf heeft 3.160 werknemers in België. AB InBev kocht in 2018 58% van zijn goederen en diensten in België. De brouwer ondersteunt hierbij zowel KMO’s (69%) en grote bedrijven (31%), wat leidt tot substantiële indirecte jobcreatie in België. https://ab-inbev.be

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*