Afname bestuivers brengt teelt van cacao en koffie in gevaar

Uit een nieuwe studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Science, blijkt dat tropische gewassen zoals koffie en cacao steeds meer gevaar lopen door de afname van bijen en andere bestuivende insecten. Dit komt bovenop de bestaande bedreigingen voor de productie van deze gewassen door de klimaatverandering. Het onderzoek, uitgevoerd door het University College London (UCL) en onderzoekers van het Natural History Museum, suggereert dat het verlies aan biodiversiteit gewassen als watermeloen en mango verder in gevaar brengt.

De studie, gebaseerd op een analyse van 1507 plantages en 3080 insectensoorten wereldwijd, benadrukt de afnemende populatie van bestuivers, wat zal leiden tot lagere gewasopbrengsten. De grootste risico’s door het verlies van bestuivers zijn geconcentreerd in tropische gebieden, met name in Afrika bezuiden de Sahara, het noorden van Latijns-Amerika en Zuidoost-Azië.

Gewassen die sterk afhankelijk zijn van bestuivers, zoals koffie, cacao, mango en watermeloen, zijn essentieel voor lokale economieën, kleinschalige boeren en de wereldwijde handel. De afname van bestuivers als gevolg van klimaatverandering en veranderingen in landgebruik vormt een ernstige bedreiging voor de welvaart van mensen wereldwijd die economisch afhankelijk zijn van deze gewassen. Hoewel sommige gewassen met de hand kunnen worden bestoven, is dit arbeidsintensief en duur.

Maatregelen noodzakelijk

Het onderzoek onderstreept het belang van een diverse en robuuste populatie bestuivers voor veel gewassen. Hoewel het beperken van klimaatverandering de achteruitgang kan beperken, blijven er aanzienlijke uitdagingen bestaan. Het onderzoek benadrukt de dringende behoefte aan maatregelen om klimaatverandering aan te pakken, veranderingen in landgebruik te beperken en natuurlijke habitats te beschermen om zowel de natuur als het welzijn van gemeenschappen die afhankelijk zijn van deze gewassen te waarborgen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*