Actimel ontvangt “koolstofneutraal” certificaat en denkt al aan toekomstige verbeteringen

Actimel, de populaire ontbijtdrank van de Franse zuivelproducent Danone, heeft het “Carbon Trust®-certificering” gekregen in zijn streven naar klimaatneutraliteit. Danone zal ook zijn melkkoeien het Bovaer -voedingssupplement toedienen om de methaanuitstoot te verminderen.

Het zuivelbedrijf heeft de productiecyclus bijna volledig klimaatneutraal gemaakt. Vlaams minister van Landbouw en Innovatie Hilde Crevits (CD&V) heeft donderdag 31 maart 2022 een bezoek gebracht aan de Belgische hoofdzetel van Danone in Rotselaar.

Het certificaat voor een CO2-neutraliteit wordt afgegeven door de Carbon Trust, een onafhankelijk wereldwijd adviesorgaan op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering. De organisatie kent het certificaat toe aan Danone voor haar inspanningen om koolstofneutraliteit te bereiken.

Zo wordt de Actimel-drank gemaakt met melk van boerderijen binnen een straal van 70 kilometer van de fabriek in Rotselaar om het transport te beperken. De verpakking van de Actimel fles en het karton eromheen zijn 100% recycleerbaar. Het gewicht van de fles is in de afgelopen 20 jaar gehalveerd van 11 tot 5,35 gram, wat een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot tot gevolg heeft gehad.

Aangezien het zuivelproduct zelf niet 100% koolstofvrij kan worden geproduceerd, compenseert Danone de resterende koolstofemissies via grootschalige projecten over de hele wereld. Zo helpt de onderneming bij het herstel van 10.000 hectare mangroves in Senegal. Dankzij deze compensaties zorgt Danone ervoor dat Actimel op een volledig klimaatneutrale manier kan worden geproduceerd.


Nieuwe voeding, minder methaan

Om in de toekomst nog minder koolstof uit te stoten tijdens het productieproces, moedigt Danone haar boeren aan om Bovaer te gebruiken, een voedingssupplement dat is ontwikkeld door het chemiebedrijf DSM. Bovaer wordt verwerkt tot veevoer en zorgt ervoor dat koeien minder methaan uitstoten. Gemiddeld betekent dit een vermindering van de methaanuitstoot met 20-40% per koe. Momenteel loopt in Nederland een proefproject met ongeveer 200 melkveehouders, en normaal gezien zal Bovaer vanaf mei 2022 op de Europese markt worden geïntroduceerd.

Landbouwers die hun koeien met het Bovaer-supplement voederen, kunnen rekenen op een premie van de Vlaamse overheid. In het kader van de regelingen voor voorafgaande toewijzing kan een premie van 15 euro per koe per jaar worden toegekend. Gemiddeld bespaart de landbouwer tussen 30 en 33% van de aankoopkosten voor het Bovaer supplement. In totaal zal Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) een miljoen euro uittrekken voor landbouwers die methaanreducerend voer gebruiken.

“De strijd tegen methaanemissies is een belangrijke uitdaging voor de toekomst. Deze toevoeging laat zien dat slim onderzoek een verschil kan maken voor ons klimaat,” zei minister Crevits tijdens zijn bezoek. “Het feit dat een bedrijf als Danone het voortouw neemt bij het gebruik van methaanreducerend voer is een uniek moment in de geschiedenis”.

Danone steunt ook andere initiatieven, zoals het omzetten van koeienmest in hernieuwbare energie via bio-energiecentrales. Dit jaar zal de zuivelonderneming ook bodemmonsters nemen van percelen van meer dan een halve hectare en het proces vier jaar later herhalen. Het doel is de koolstofopslag te meten. “In samenwerking met de Belgische Dienst voor Bodemonderzoek willen we begrijpen waarom sommige percelen koolstof beter vastleggen dan andere,” vertelt menj. Meer dan 50 Danone-boeren zijn bij het project betrokken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*