Abdijbrouwerij Park brouwt met lokaal geteelde biogranen

De norbertijnen van de Abdij van Park blikken tevreden terug op hun eerste brouwjaar. In de herfst van 2019 knoopten ze na bijna 200 jaar opnieuw aan met hun eeuwenoude traditie van bierbrouwen. “In onze brouwerij, Braxatorium Parcensis Brewery, produceren we relatief kleine hoeveelheden. Zoals we vorig jaar hebben aangekondigd, streven we ernaar om abdijbieren met een originele receptuur op de markt te brengen, gebruikmakend van vooral lokale ingrediënten.

Onze milieuvoetafdruk houden we zo klein mogelijk. Inmiddels werden al acht verschillende bieren gebotteld, goed voor zo’n 40.000 flessen”, zegt broeder Filip Noël, provisor van de Abdij van Park.“Ondanks de coronacrisis blijven de bieren vlot hun weg vinden naar de consument. Het inzetten op de zogenaamde korte keten zal daar niet vreemd aan zijn. Het is net één van onze sterktes”, legt broeder Filip uit. “Wij gebruiken namelijk biogerst, rogge, rode biet en andere typische ingrediënten die in de onmiddellijke omgeving van de abdij worden geteeld.

Distributie

Ook qua distributie blijven we lokaal sterk verankerd. Het merendeel van onze bierproductie wordt in en rondom Leuven verkocht.”Inmiddels zijn de Heverleese norbertijnen al aan hun zevende en achtste recept toe. “Het zijn stuk voor stuk bijzondere bieren”, zegt brouwer Joris Brams trots. “Libertus 6 is onze allereerste donker bier en heeft zijn kleur te danken aan de heerlijke koffie- en karamelmouten die aan de gerstemout werden toegevoegd. Libertus 6 hergist net zoals al onze andere bieren op fles. Met zijn alcoholpercentage van 8,5% is deze Cuvée ideaal om van te genieten tijdens de koude winteravonden.

Met verse kiemen

”Brouwers werken doorgaans met gedroogde mout. Door de gerstkorrels op hoge temperatuur te eesten wordt een halt toegeroepen aan het kiemproces. Op die manier kan de mout gemakkelijker vervoerd en bewaard worden. Joris Brams: “Onze Quirinus 2 daarentegen, onze andere nieuweling, werd gebrouwen met ‘groenmout’. Dit is verse, kiemende gerstemout die niet in de kiem werd gesmoord. Je zou dus kunnen stellen dat we een levend ingrediënt aan het brouwsel hebben toegevoegd. Dat is alleen maar mogelijk dankzij de korte keten. Het resultaat is een zeer fris en uniek bier met een alcoholpercentage van slechts 4,5 procent.”

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*