Abdij Grimbergen opent micro-brouwerij

In de norbertijnerabdij van Abdij Grimbergen opende de micro-brouwerij Grimbergen, een project dat vijf jaar geleden werd opgestart door de abdijgemeenschap en biergroep Carlsberg. Carlsberg die eigenaar is van het merk Grimbergen, dat in België onder licentie wordt gebrouwen bij Alken-Maes. Tijdens de video-conferentie werden drie nieuwe bieren voorgesteld.

Na meer dan 200 jaar wordt er opnieuw gebrouwen in de abdij van Grimbergen, en dat uitgerekend op de locatie waar de oorspronkelijke brouwerij stond die tijdens de Franse revolutie werd vernield. Carlsberg en de abdijgemeenschap beschouwen de micro-brouwerij met een capaciteit van 10.000 hl per jaar en brouwsels tot 40 hl. als een aanknopingspunt met het verleden én de toekomst.

Traditioneel en nieuw

In lijn met de filosofie van de abdijgemeenschap die doorheen de eeuwen wist te innoveren, worden er zowel traditionele als volledig nieuwe, hedendaagse bieren gebrouwen als limited edition. De drie eerste bieren getuigen alvast daarvan.Magnum Opus Brut Beer (8 vol.%) is een blond en zachtmoutig bier met toetsen van appel, peer en sinaasappel mede dankzij het gebruik van Nelson Sauvin-hop. Dankzij de nagisting op fles met een champagnegist heeft dit bier een sterk parelend uitstraling.Ignis Quadrupel (10 vol.%) wordt gebrouwen met op beukenhout gerookte mout en vertoont toetsen van eik, caramel, noot en gedroogde vruchten.Derde in de rij is de Astrum Pale Ale (6 vol.%) gebrouwen met Galaxy-hoppen uit Tasmanië en Australië die het moutige karakter verruimen met een vleugje papaja, passievrucht en kruisbes.

Op dit ogenblik is het aanbod beperkt tot deze drie bieren, die onder andere in het Fenikshof (Brasserie) naast de abdij, worden geserveerd. Ondertussen wordt er al wel gedacht aan enkele nieuwkomers, zoals een zuur bier dat op lambiek is geïnspireerd en een bier dat op houten vaten heeft gerijpt.

Eigen norbertijner-logo?

Omdat Grimbergen, in navolging van Abdij Averbode, de tweede norbertijnerabdij is met een geïntegreerde huisbrouwerij, wordt het niet uitgesloten dat men naar het voorbeeld van het Authentic Trappist Product-logo van International Trappist Association op termijn misschien een specifieke norbertijner-logo zou ontwikkelen om zich te onderscheiden van andere abdijbieren.

Auteur: Geert Van Lierde

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*