Abbot Kinney’s: “Geen hurt (pijn) meer in plantaardige yog(hurt), voortaan enkel yog”

Abbott Kinney’s, die al twee jaar deel uitmaakt van Wessanen Natural Foods Company, produceert plantaardige alternatieven op basis van biologische kokosmelk, haver en amandelen. Een eind augustus ontvangen brief van de Belgische en Nederlandse zuivelindustrie (BCZ en NZO) over het vermeende illegale gebruik van het woord “yoghurt” op hun website en in mediaberichten heeft hen ertoe aangezet het woord te herzien. Het woord “yoghurt” bleek geen toeval te zijn en ze bedankten de melklobby in een openbare brief. Abbot Kinney’s noemt plantaardige alternatieven voor yoghurt nu “yog” zonder het woord “hurt/pijn” omdat hun producten vrij zijn van dierenleed en veel minder pijnlijk zijn voor de planeet en uw gezondheid.

De conclusie van een rapport van Fevia, de Belgische vereniging van de voedingsindustrie, is duidelijk: het huidige voedselsysteem is niet duurzaam. Ondanks de inspanningen van de zuivelindustrie om de duurzaamheid en het dierenwelzijn te verbeteren, is plantaardige voeding ook een belangrijke sleutel tot een toekomstbestendige verandering in de voeding.

Een duurzamer, plantaardig alternatief

Gijs van Maasakkers, medeoprichter van Abbot Kinney’s: “Eind augustus ontvingen we een brief van organisaties uit de Belgische en Nederlandse zuivelindustrie (BCZ en NZO) met de mededeling dat we de term ‘plantaardige yoghurt’ op onze website en in Instagram-berichten misbruikten om onze producten te beschrijven. Een product kan alleen legaal ‘yoghurt’ genoemd worden als het gemaakt is met melk van een dier. Al onze producten zijn uitsluitend van plantaardige oorsprong. Met het gebruik van yoghurt wilden we enkel een idee geven aan de consumenten zodanig dat ze zouden weten over welk soort product het ging, om welke textuur en welke smaak. Wij zijn ook van mening dat het voor de consument heel duidelijk is dat onze producten niet van zuivelproducten zijn gemaakt, omdat we altijd zeggen dat ze een plantaardig alternatief zijn.

We willen echter de zuivelindustrie bedanken voor hun brief, want toen we het woord “yoghurt” begonnen te ontleden, besloten we afstand te nemen van het woord “hurt”, wat in het Engels “pijn” betekent. Voortaan gebruiken we het woord yoghurt niet meer’, zodat de consument weet dat hij een plantaardig en geen dierlijk alternatief kiest.

Bewustzijn groeit

De laatste jaren is de consument zich steeds meer bewust geworden van de impact van zijn voedsel op het dierenwelzijn en de natuur, en dit is niet zonder gevolgen; er is een belangrijke verandering te zien in de rekken van de winkels. “De uitbreiding van ons assortiment plantaardige voedingsmiddelen is een belangrijk onderdeel van de strategie van Wessanen. Abbot Kinney’s is gegroeid van 60 winkels in België in 2019 naar 500 in 2020, een achtvoudige toename”, aldus Habn van Nieuwland, CEO van Wessanen Benelux.

Abbot Kinney’s, opgericht in 2014, gebruikt voor zijn plantaardige producten alleen kokosnoot, amandelen, haver en echt fruit van de beste en zuiverste kwaliteit, zonder toevoegingen of onnatuurlijke smaakmiddelen. De missie van het bedrijf is om de “switch” van alternatieven voor plantaardige zuivelproducten tot de nieuwe standaard te maken. Het doel is om het grootste yoghurt- en groente-ijsmerk van Europa te worden. Van Nieuwland: “Als we kijken naar het marktaandeel – 11% van de totale vraag naar zuivelproducten is momenteel plantaardig – is er nog genoeg ruimte om te groeien en meer consumenten te laten zien hoe lekker en voedzaam plantaardige voedingsmiddelen kunnen zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*