
Dinsdag verwelkomde brouwer AB InBev CEO Michel Doukeris de Belgische premier Alexander De Croo in zijn wereldwijde onderzoekscentrum (GITEC) in Leuven. Ongeveer 120 mensen werken aan allerlei nieuwe ontwikkelingen op het gebeid van bier, maar bijvoorbeeld ook op het gebied van verpakkingen. Een van de faciliteiten is Biobrew, een installatie voor “precisiefermentatie” van gist om niet niet-dierlijke eiwitten te produceren.
“Wij maken bier en zijn erg trots op onze geschiedenis en ons erfgoed,” benadrukt CEO Michel Doukeris, die vorig jaar Carlos Brito verving aan het roer van ’s werelds grootste brouwerij. Wij investeren ook in technologie. Wij ontwikkelen nieuwe oplossingen voor wereldwijde problemen zoals hernieuwbare energie, gasemissies….. We willen ook een oplossing ontwikkelen voor de wereldwijde voedselcrisis.”
Plantaardige eiwitten
Voor AB InBev bijvoorbeeld kan biotechnologie een rol spelen bij het voldoen aan de groeiende vraag naar plantaardige eiwitten. Het proteïnepoeder van BioBrew zou bijvoorbeeld melk- of ei-eiwit in levensmiddelen kunnen vervangen.
Volgens David De Schutter, CEO van het Global Innovation and Technology Centre (GITEC), kan BioBrew dienen als productieplatform voor deze eiwitten, die via gisting worden verkregen. Deze eiwitten zouden dan aan klanten kunnen worden verkocht. Fermentatie is de kern is van het brouwproces. We onderzoeken de mogelijkheid om onze expertise in fermentatie en grootschalige verwerking toe te passen op andere producten dan bier”, aldus De Schutter. “We zijn de grootste brouwerij ter wereld, we hebben de grootste fermentatiescapaciteit ter wereld en we bezittten een zeer grote kennis over fermentatie.”
België: land van technologie en innovatie
Premier De Croo prees AB InBev als een van de grote Belgische ondernemingen met een groot innovatievermogen. We staan vaak bekend om onze traditionele producten, zoals bier en chocolade. Maar België is ook een land van technologie en innovatie, bijvoorbeeld in halfgeleiders en biotechnologie, maar ook in de voedingssector.” Volgens de premier blijft Brouwerij ABInbev goed verankerd in het land dankzij haar menselijk kapitaal. “We hebben geen gas of andere grondstoffen, maar wel een zeer grote poel aan talenten,” zei hij. Zo werkt GITEC samen met vier universiteiten en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).
Een schat aan gist

Er werd onder meer gesproken over het gistlaboratorium van AB InBev en hun “schatkamer”. In een ruimte gekoeld tussen -80 en -196 graden Celsius, slaat het bedrijf de gistvarianten voor de 500 bieren van de Belgisch-Braziliaanse brouwerij op, evenals ongebruikte gisten. Behalve de directeur hebben slechts vier mensen toegang tot de meer dan 1 750 giststammen.
Bron: VILT
Foto’s: facebook Alexander De Croo
Geef als eerste een reactie