AB InBev verhoogt dividend met de helft na recordvolumes in 2022

Bierbrouwer AB InBev heeft in 2022 recordvolumes verkocht. De brouwer verhoogde de inkomsten per hectoliter, onder meer door prijsverhogingen, waardoor de inkomsten sterker stegen. Daarom stelt AB InBev een brutodividend voor van 0,75 euro, tegenover 0,50 euro in het vorige boekjaar.

AB InBev verhoogde de volumes in 2022 met 2,3% tot 595,13 miljoen hectoliter bier en andere dranken. Het volume van de eigen bieren steeg met 1,8%, terwijl de niet-bieren met 5,2% toenamen. Er was echter een volumedaling van 0,6% in het vierde kwartaal. Dit is de eerste volumedaling sinds het begin van de pandemie.

De inkomsten per hectoliter stegen met 8,6%, een versnelling die in de tweede helft van het jaar werd versterkt (11,2% in het vierde kwartaal) als gevolg van “revenue management” en “premiumization”. Dit laatste verwijst naar de strategie om zich te concentreren op “premium bieren”, waardoor de ervaring en de keuze van de klant worden verbeterd. De inkomsten stegen vooral in Mexico, Colombia en Zuid-Afrika, terwijl er in de VS slechts een inkomstengroei van 2,3% was en een daling van 4,2% in China als gevolg van Covid-beperkingen. Europa zag in 2022 een “dubbelcijferige groei” van de inkomsten.

De inkomsten van de brouwer van Stella Artois, Budweiser en Corona – zijn drie wereldwijde paradepaardjes – stegen veel sneller, namelijk met 11,2% voor 2022 tot 57,79 miljard dollar.

Retailverkoop keert terug naar pre-pandemische niveaus

Het herstel van de horeca in 2022 is daar niet vreemd aan. Zo behaalden de horeca en de evenementensector (festivals) tijdens de zomer resultaten op het niveau van vóór de pandemie. Ook in de detailhandel nam het marktaandeel toe, waardoor de retail weer het niveau van voor de crisis bereikte.

Ook op het gebied van de winst is vooruitgang geboekt. De onderliggende winst steeg van 5,77 miljard dollar in 2021 naar 6,09 miljard dollar. De onderliggende winst per aandeel steeg van $2,88 naar $3,03.

Daarnaast bleef AB InBev haar schuld afbouwen, een belangrijke factor voor beleggers sinds de miljardenovername van SABMiller in 2016, waarvoor AB InBev een aanzienlijke schuld moest aangaan.

5 miljard dollar aan investeringen

Voor 2023 verwacht de brouwer een aangepaste EBITDA-groei van 4 tot 8%. Bloomberg-analisten hadden gemiddeld +7,55% voorspeld. De omzet zal naar verwachting sneller groeien dan de EBITDA via prijsverhogingen of “een gezonde balans tussen volume en prijs”. Het bedrijf verwacht dit jaar $4,5 tot $5 miljard te investeren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*