AB inBev reinigt elk jaar 160 Olympische zwembaden tot zuiver drinkwater

Dankzij de Brewers Green Deal streven de Belgische brouwerijen naar een duurzamer watergebruik. Voor AB InBev, een van de ondertekenaars, is waterefficiëntie een cruciale kwestie. De brouwerij houdt het waterverbruik tijdens het productieproces zo laag mogelijk. AB InBev investeert niet alleen in een installatie voor hergebruik van water, maar werkt ook samen met nabijgelegen bouwbedrijven om het opgepompt werfwater een tweede leven te geven.

Ter gelegenheid van Wereldwaterdag heeft Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir een bezoek gebracht aan de grote afvalwaterzuiveringsinstallatie van de AB InBev-brouwerij in Leuven. De minister kondigde ook aan dat 4 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor partnerschappen tussen bedrijven voor waterbesparing en hergebruik.


Gebruik van gezuiverd afvalwater voor technische toepassingen

De minister testte het afvalwater van de brouwerij, dat wordt gezuiverd tot drinkwater en wordt gebruikt voor technische toepassingen in de brouwerij. In samenwerking met De Watergroep heeft Brouwerij Leuven sinds begin dit jaar 400.000 kubieke meter afvalwater gezuiverd. Dit komt overeen met 160 zwembaden van Olympische grootte, gevuld met zuiver drinkwater. Er zijn besprekingen aan de gang om deze succesvolle samenwerking uit te breiden. AB InBev is een pionier in het gebruik van deze faciliteit, aangezien de brouwerij sinds 2015 water zuivert tot drinkwaternormen en de capaciteit elk jaar verhoogt.


Opgepompt werfwater van bouwplaats aannemers

De tweede samenwerking van AB InBev op het gebied van duurzaam watergebruik is misschien nog verrassender…. Brouwerij Leuven werkt samen met een bouwbedrijf dat in de buurt van haar brouwerij een bouwplaats aan het inrichten is. “Het grondwater van de bouwplaats wordt opgevangen en gebruikt in de technische zuiveringsprocessen van Brouwerij Stella Artois. Hierdoor krijgt het opgepompte water een tweede leven. Een duurzame oplossing,” legt Alexander Soenen, directeur van de brouwerij in Leuven, uit.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*