AB-Inbev-familie de Spoelberch vergroot aandelenpakket in Tony’s Chocolonely

De familie de Spoelberch, een van de Belgische families achter AB InBev, heeft haar controle over Tony’s Chocolonely, een Nederlandse producent van ethische chocolade, vergroot. Via Verlinvest, hun investeringsvehikel, heeft de familie de Spoelberch nu 56 procent van de aandelen van het bedrijf in handen.

Deze toename in controle is het resultaat van een kapitaalronde van 20 miljoen euro, waarbij ook andere aandeelhouders een klein deel van hun aandelen hebben verkocht. Tony’s Chocolonely wil de fondsen gebruiken om zijn internationale groei te versnellen en zijn B2B-platform uit te breiden om zijn manier van werken te delen met andere chocolademerken.

Voorheen bezat de Belgische bierfamilie 43,1 procent van de ethische chocoladeproducent en 50,1 procent van de stemrechten. Na de deal, die nog moet worden goedgekeurd door de Nederlandse mededingingsautoriteit, zullen ze respectievelijk 55,9 procent en 64,2 procent in handen hebben. Jam Jar, het investeringsvehikel van de oprichters van Innocent smoothies, verhoogt zijn belang van 4,1 procent naar 4,9 procent.

Eerste investering in 2020

Verlinvest en Jam Jar investeerden begin 2020 naar schatting 36 miljoen euro in Tony’s Chocolonely en verwierven daarmee een derde van het bedrijf. Vorig jaar breidde Verlinvest zijn belang verder uit, terwijl voormalig CEO Henk Jan Beltman een deel van zijn aandelen verkocht. Beltman, die het bedrijf in 2010 kocht, behield 26 procent van de aandelen, wat nu is teruggebracht tot 17,9 procent.

Tony van de Keuken

Tony’s Chocolonely werd in 2004 opgericht door Teun (Tony) van de Keuken en later gekocht door Beltman. Het bedrijf werd opgericht naar aanleiding van Van de Keukens tv-programma “Keuringsdienst van waarde”, waarin hij ontdekte dat dwangarbeid, waaronder kinderarbeid, veel voorkomt in de cacaoproductie. Tony’s Chocolonely gebruikt uitsluitend slaafvrije chocolade in zijn producten. Beltman is inmiddels vervangen als CEO door Douglas Lamont.

Recoromzet

In het boekjaar 2021-2022 behaalde Tony’s Chocolonely een recordomzet van 133,1 miljoen euro (+21%) met een brutomarge van 50,2 procent, ook een record. Meer dan de helft van de omzet (71,2 miljoen euro) kwam uit de Benelux, terwijl de Verenigde Staten de snelst groeiende markt was.

Hoge investeringen

Het bruto bedrijfsresultaat (EBITDA) van het bedrijf bedroeg 3,56 miljoen euro, wat resulteerde in een nettowinst van slechts 73.000 euro. Tony’s Chocolonely beschrijft zichzelf als een impactgedreven bedrijf, dat veel investeert in productie en marktgroei. Ze verwachten een omzetgroei van meer dan 20 procent in 2023, maar verwachten verdere investeringen nodig te hebben vanwege de marktomstandigheden. Ze streven naar break-even in het nieuwe jaar, maar erkennen de “onzekere” marktomstandigheden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*