AB InBev en Tiense Suikerraffinaderij stellen water ter beschikking van boeren

In deze tijd van droogte hebben boeren water nodig. Zij zijn reeds welkom in twee grote bedrijven: de AB InBev brouwerij in Leuven en de Tiense Suikerraffinaderij. In beide gevallen kunnen de landbouwers naar de productiesite gaan om het opgeslagen productiewater op te pompen.

Tiense Suikerraffinaderij stelt veel water te hebben. Het grootste deel van dit water is afkomstig van de verwerkte suikerbiet, die 75 procent water bevat. Een deel hiervan wordt gebruikt om de bieten tijdens het productieproces te wassen, maar er blijft een aanzienlijke hoeveelheid restwater over. Dit gezuiverde bietenwater wordt ter beschikking gesteld aan de Groen Dienst van Tienen en de landbouwers.

Momenteel halen de boeren tot 500.000 liter water uit ons reservoir, maar wij kunnen tot een miljoen liter per dag leveren. Gratis. Andere boeren kunnen dus water komen oppompen, zolang ze maar hun eigen pompinstallatie hebben,” legt woordvoerster Déborah Motteux uit.

Stella Artois

De brouwerij Stella Artois in Leuven levert ook onbeperkt water aan de gemeentelijke groendienst en aan landbouwers die het nodig hebben.

Volgens Laure Stuyck, hoofd Corporate Affairs van AB InBev in België, wordt het water dat door de brouwerij in Leuven wordt gebruikt, in gezuiverde vorm in de Dijle geloosd. Onze belangrijkste taak is het waterverbruik te verminderen en zo weinig mogelijk water te lozen.

Tijdens de zomermaanden schenkt het bedrijf dit water echter ook aan de groendiensten van de stad en de provincie en werkt het samen met de Boerenbond om water te leveren aan de landbouwers in de regio. In de droge zomer van 2020 werd één miljoen liter water gebruikt, maar Stuyck verwacht dat die hoeveelheid deze zomer zal verdubbelen.

Foto: PxHere

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*