AB InBev en Coca-Cola investeren in ‘bol.com van de horeca’

Foodservicemarktplaats Foodl is pas sinds januari actief, maar weet al grote investeerders aan te trekken: AB InBev en Coca-Cola nemen elk een derde in het kapitaal van de ‘bol.com voor horecaprofessionals’.

Platformeconomie

De Nederlandse start-up is gecreëerd door Bidfood, een vooraanstaande foodservicegroothandelaar die in de Benelux vroeger bekend stond als Deli XL, en wil een online groothandelsplatform voor horecaprofessionals uitbouwen. Bidfood-topman Dick Slootweg raakte geïnspireerd door de sterke groei van open platformen waar kopers en verkopers rechtstreeks met elkaar in contact komen, zoals het geval is bij Amazon Marketplace, Alibaba en ook bol.com, en besloot dat dit ook binnen de groothandelsbranche moest kunnen.

AB InBev en Coca-Cola delen alvast die overtuiging, want de drankgiganten nemen elk een aandeel van 33,3% in het nieuwe platform, weet De Tijd. Welke bedragen de twee op tafel leggen voor de aandelen is vooralsnog niet bekend. De volledige Nederlandse foodservicemarkt wordt op 20 miljard euro geraamd en Foodl hoopt in zijn eerste jaar een omzet van 1 miljoen euro te behalen, al rekent Slootweg wel op exponentiële groei.

Beperkte lancering in Amsterdam

Sinds januari is het platform ‘live’, al gaat het nog om een beperkte versie: via de webapp kunnen honderd horecaondernemers uit de regio Amsterdam nu direct bestellen bij 150 merken, volgens Foodl “zowel kleinere spelers in de foodmarkt als gevestigde namen”. In eerste instantie kunnen ze er wel alleen maar drank kopen, later worden groente, fruit, vis, vlees en kruidenierswaren toegevoegd.

Het voordeel voor de deelnemende foodleveranciers zou het directe contact met hun klanten zijn, waardoor ze veel meer informatie en feedback krijgen over welke horecazaken hun producten gebruiken en hoe ze die ervaren. Net zoals bij andere platformen is data dus de grote troef. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*