
Het aantal brouwerijen in Duitsland blijft dalen. In 2022 werden voor het derde jaar op rij meer vestigingen gesloten dan geopend. De door de brouwersvereniging verwachte consolidatiegolf zou vooral bepaalde brouwerijen kunnen treffen.
Na een jarenlange opwaartse trend is het aantal brouwerijen in Duitsland voor het derde jaar op rij gedaald. Er waren volgens de Duitse brouwerijgilde in 2022 1507 brouwerijen, volgens gegevens van het Bundesamt für Statistik. In vergelijking met 2019 vóór de pandemie zijn dat 45 brouwerijen (-3%). Volgens de statistieken waren er lichte dalingen in 2020 (min 16 brouwerijen), 2021 (min 15) en 2022 (min 14). Eerder berichtte de “Westdeutsche Allgemeine Zeitung” over de cijfers.
Pandemie is oorzaak van die daling
De branchevereniging vreest een diepere trendbreuk met veel bedrijfssluitingen. Jarenlang hadden nieuwe thuisbrouwerijen geleid tot een groei van het aantal brouwerijen – met meer dan 270 bedrijven vanaf de millenniumwisseling tot het begin van de pandemie, aldus de brouwersvereniging. “Aan deze hausse van starters is een einde gekomen”, aldus de directeur van de Duitse brouwersvereniging, Holger Eichele.
De brouwerijsector heeft zich in de afgelopen crisisjaren inderdaad beter staande weten te houden dan veel waarnemers hadden verwacht. De verliezen tijdens de pandemie, vooral in de tapbiersector, hadden veel brouwerijen echter aan de grenzen van hun bestaan gebracht, benadrukte Eichele. De Corona-crisis is naadloos overgegaan in een energiecrisis.
Moeilijke tijd voor middelgrote brouwerijen
“Gedurende vele jaren was de term brouwerijdood uitgestorven, maar nu beleven we helaas een trieste ommekeer”, bevestigde Eichele. De Duitse brouwersvereniging verwacht een consolidatiegolf die vooral de middelgrote bierproducenten zou kunnen treffen. Kleine brouwers zijn niet zo afhankelijk van de handel als middelgrote brouwers, maar hebben niet de kostenvoordelen van grote groepen.
Geef als eerste een reactie