
Het aantal brouwerijen en bierfirma’s is het voorbije jaar gestegen tot respectievelijk 430 en 309, zo blijkt uit de cijfers van Zythos vzw’ werkgroep bier, gepubliceerd in het recente nummer van De Zytholoog. Maar, einde februari van dit jaar wordt alvast een daling genoteerd van het aantal brouwerijen met 11.

In 2022 was de stijging van het aantal brouwerijen met 5,9% tot 430 iets minder groot dan in 2021. Het aantal bierfirma’s groeide met 9,2% tot 309, tegenover +6,4% het jaar voordien. Opvallend is ook dat aantal opstartende brouwerijen daalde tot 38 tegenover 52 (2021) en 60 (2020) in de voorgaande jaren. Vijf bierfirma’s begonnen vorig jaar met een eigen brouwerij, terwijl twee brouwerijen omschakelden naar bierfirma en hun bier elders laten brouwen.
De cijfers tonen, volgens Zythos, aan dat er voor elke twee starters bijna één brouwerij de deuren sluit. Verder registreert men ook een toename van het aantal bierfirma’s in Wallonië terwijl dat voordien hoofdzakelijk in Vlaanderen gebeurde.

In januari en februari verdwenen 17 brouwerijen uit de lijst van Zythos; 2 onder hen zetten hun activiteiten verder als bierfirma. Het aantal startende brouwerijen blijft voorlopig beperkt tot 6. Ook bij de bierfirma’s stopten voorlopig 10 bedrijven hun activiteiten en kwamen er 13 nieuwe bij. Van de 419 brouwerijen die tot einde februari actief waren, zijn er 105 – of één op vier – die brouwen voor erkende bierfirma’s, gewone opdrachtgevers niet meegerekend, aldus nog Zythos.
Stijgende kosten
Stijgende energiekosten, de grondstoffenschaarste en het verminderde horeca-bezoek zijn wellicht de voornaamste oorzaken voor de daling van het aantal brouwerijen. Ongetwijfeld kijken sommigen ook aan tegen een keerpunt in hun activiteiten, waarbij zowel de overschakeling van hobbybrouwerij naar professionele brouwerij met vast personeel als uitbreiding van distributie met aankoop van meer flessen, glazen en promotiemateriaal een te hoge investering vergt.
De corona-steunmaatregelen heeft sommigen wellicht nog een tijdje actief gehouden, maar uiteindelijk werd wellicht geopteerd voor stopzetting van de activiteiten. Een gelijkaardig verschijnsel ziet men ook in de horeca, waar verschillende – soms heel bekende – horecazaken de deuren noodgedwongen hebben moeten sluiten door de hoge kosten en gebrek aan rendabiliteit.
Belgian Brewers FederationBelgian Family BrewersHoreca VlaanderenFédération Horeca Bruxelles / BrusselFédération Horeca Wallonie Asbl
Geef als eerste een reactie