AAK investeert in Green-On om vetten/oliën voor voeding rechtstreeks uit kooldioxide te produceren

AAK AB (publ.) heeft besloten te investeren in Green-On, een food tech start-up bedrijf in Gothenburg, Zweden, waarvan het concept is gebaseerd op de zogenaamde Power-to-X technologie. Met deze technologie wil men grondstoffen – in dit geval oliën en vetten voor voeding en andere toepassingen – rechtstreeks creëren uit kooldioxide, hernieuwbare energie en water. Daardoor is er geen landbouwgrond meer nodig.

Landbouwgrond is een van de schaarste hulpbronnen die we hebben. De Power-to-X-technologie heeft het potentieel om de ontwikkeling van duurzame ingrediëntenoplossingen voor voeding en technische producten te versnellen.

“Behalve palmolie, zijn er weinig plantaardige oliën waarmee we eenzelfde functionaliteit van vast, hoogsmeltend vet kan creëren. Net dit type vet wordt gebruikt in bijvoorbeeld plantaardige vlees-, bakkerij- en zoetwarenapplicaties”, zegt Karsten Nielsen, Chief Technology Officer bij AAK.

Duurzaam

“Vandaar deze investering in de start-up Green-On. Deze technologie levert precies dat deel van het vet dat nodig is om de noodzakelijke functies voor de toekomstige voedselproductie te kunnen creëren en met een veel lagere milieu-impact dan elke andere bekende technologie op dit moment, waardoor het perfect past in de strategie van AAK.”

Als onderdeel van de investering zal AAK haar expertise en deskundigheid op het gebied van oliën en vetten ter beschikking stellen aan het jonge bedrijf, evenals faciliteiten om Green-On en zijn werkzaamheden te ondersteunen en verder te ontwikkelen. De samenwerking met Green-On is mogelijk gemaakt door AAK’s partnerschap met Big Idea Ventures (BIV), dat in maart 2021 van start is gegaan.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*