“9 suikerfabrieken in de EU gaan dicht”

Binnen afzienbare tijd zullen 9 tot 15 Europese suikerfabrieken hun deuren sluiten, zo voorspelt de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB). “De Europese suikerindustrie verkeert in crisis omdat de suikerprijs gezakt is naar het laagste peil in meer dan tien jaar”, aldus de CBB. “En niets wijst erop dat de situatie zich spoedig zal herstellen.” Of er in ons land een suikerfabriek komt in Seneffe is nog onbeslist, op dit moment bereidt de Coopérative des Betteraviers Transformateurs SCRL (CoBT) een nieuw aandelenaanbod voor om hun kapitaal te verhogen.

Verschillende Europese suikergroepen voerden dit jaar al herstructureringen door. De groep Südzucker, de nummer één in Europa, kondigde in februari al de sluiting aan van twee suikerfabrieken in Frankrijk in zijn filiaal Saint-Louis-Sucre, twee suikerfabrieken in Duitsland en nog een andere in Polen. In maart volgde de nummer twee in Europa, de Duitse groep Nordzucker, die een suikerfabriek gaat sluiten in Zweden. En in april was het de Franse coöperatieve Cristal Union, de nummer 4 in Europa, die de sluiting aankondigde van de twee van zijn suikerfabrieken en een verpakkingseenheid.

Lage suikerprijzen

“In Italië kondigde de suikergroep Eridania Sadam aan dat het zijn suikerfabriek in San Quirico tijdelijk zal sluiten in 2019 door onvoldoende bevoorrading en te weinig reactie van de planters op de voorgestelde contracten”, klinkt het bij de Confederatie van de Belgische Bietenplanters (CBB). “Alle grote bedrijven in de suikerindustrie melden ook financiële verliezen. Bij Cristal Union verloren ze netto 99 miljoen euro. Maar ook Südzucker heeft een zwaar verlies opgetekend in zijn suikerdivisie. De lage suikerprijzen spelen iedereen parten.”

Plannen voor nieuwe suikerfabriek verder uitgewerkt

Ondanks deze alarmerende berichten, werkt de Coopérative des Betteraviers Transformateurs SCRL (CoBT) hard aan een financieel plan om in ons land een nieuwe suikerfabriek op te starten. “Op dit moment bereiden we een nieuw openbaar aandelenaanbod voor om ons landbouwkapitaal en ons bietenleveringscontracten met 20 procent te verhogen”, aldus de CoBT. “Zodra de fondsenwerving is afgerond, in het najaar van 2019, willen we ons toeleggen op de onderhandelingen over bankleningen.” Als alles goed gaat zal de bouw van de suikerraffinaderij in Seneffe in april 2020 van start gaan. Het eerste bietenseizoen is gepland voor september 2022.

Bron: VILT/ Boerenbusiness

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*