80 Belgische medailles op 10de Brussels Beer Challenge

Met 80 medailles blijft België (Belgian Brewers Federation) de absolute koploper op de Brussels Beer Challenge, vóór Italië (33 medailles) en de Verenigde Staten (32 medailles). China won de prijs voor het beste bier in competitie en Noorwegen kaapt de titel van “Brouwerij van het Jaar” weg.

Voor zijn 10de editie registreerde de Brussels Beer Challenge een grote stijging van het aantal deelnemende bieren. Bijna 1800 bieren uit 35 verschillende landen werden eind oktober beoordeeld door 80 juryleden die zich telkens in groepjes van een zestal personen bogen over één of meer categorieën. De resultaten van de Brussels Beer Challenge werden bekendgemaakt tijdens een ceremonie op Horeca Expo – official fanpage in Gent.

80 medailles van 53 brouwerijen

België stuurde zijn beste troepen naar de Brussels Beer Challenge. Het resultaat voldeed aan de verwachtingen met een totaal van 80 winnende Belgische bieren van 53 brouwerijen. Belgische brouwerijen overheersten zonder meer in de categorieën ‘tripel’, ‘blond’, ‘Belgische IPA’, ‘gouden ales’, ‘moderne saisons’, ‘sterk blond’, ‘traditionele saisons’, ‘oud rood’ wat staat voor Vlaamse roodbruine bieren, ‘brut bier’, ‘oude geuze en lambiekbieren’, ‘speciaalbieren +7 %vol.’ en ‘Belgisch witbier’.

Beste Belgische bier

De gouden medaille en de titel van beste Belgische bier van de wedstrijd – de Prik&Tik – Daar drinken we eentje op prijs – gingen naar Malheur 10 van Brouwerij De Landtsheer in Buggenhout. De brouwerijen Brasserie Dupont, PALM Beer, Alken-Maes en Huyghe Brewery bevestigden de trend met medailles voor de bieren Bons Voeux, Rodenbach Grand Cru, Affligem Beer blond en Sint Idesbald Rousse. Ook de prestaties van de Brasserie 3F zijn opmerkelijk. Deze brouwerij, gevestigd in Frameries, won goud in de categorie “Tripel” met haar Dominicains tripel. Een hele prestatie als je bedenkt dat er in deze categorie niet minder dan 100 concurrerende bieren waren.De Brusselse brouwerijen hebben zich dit jaar ook onderscheiden met goud voor de Brasserie de la Senne en de L’Annexe en brons voor de gloednieuwe Brasserie de la Mule in Schaarbeek.

China en Noorwegen verrassen

China bevestigt zijn status als toonaangevend brouwland. Met 18 medailles, waarvan 9 gouden, staat het land op de 5e plaats in de medaillelijst. Dangge Brewing uit Beijing won ook de begeerde COMAC-prijs voor het beste bier van de wedstrijd. Het winnende bier is een Imperial Stout met tonen van vanille en koffie. De andere verrassing kwam uit Noorwegen, waar Lindheim Ølkompani de prestigieuze titel van Brouwerij van het Jaar 2021 in de wacht sleepte. De boerderij Lindheim Ølkompani is gespecialiseerd in de productie van fruit, dat wordt gebruikt als ingrediënt in haar brouwerijproducten. De Noorse brouwerij heeft 3 medailles gewonnen waaronder goud voor Sour Cherry – Farmer’s Reserve.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*