75 jaar Bernardus gevierd met boek vol lekkere recepten

75 jaar geleden veranderden de broers Evariste en Antoine Deconinck de kaasmakerij die zij in Watou hadden overgenomen van de monniken van Abbaye du Mont-des-Cats naar een brouwerijtje. Dat gebeurde op vraag van de trappisten van Sint-Sixtusabdij van Westvleteren in Westvleteren die besloten hadden om nog enkel zelf voor de eigen gemeenschap Westvleteren, West-Vlaanderen, Belgium te brouwen. Het Sint-Sixtusbier voor het grote publiek werd vanaf 1946 onder licentie gebrouwen in brouwerij St.Bernardus in Watou.

Toen begin jaren negentig de trappisten ( International Trappist Association) het Authentic Trappist Logo lanceerden, werd de licentie-overeenkomst stopgezet waardoor de bieren van St. Bernardus sinds 1992 onder eigen naam in de markt worden gezet. Toen de brouwerij zes jaar later werd overgenomen door Hans Depypere werd er slechts 8000 hl. gebrouwen. Visionair en met de nodige ondernemingszin bouwde hij St. Bernardus uit tot de brouwerij die nu zo’n 43.000 hl. brouwt, waarvan iets minder dan de helft wordt uitgevoerd naar 77 landen. Mede onder impuls van dochter Julie werd St. Bernardus de voorbije jaren uitgebouwd tot een toeristische hotspot met onder andere Bar Bernard en de renovatie van de bed-and-breakfast in de voormalige brouwerswoning.

Boek St-Beranrdus

Om die 75 jaar te vieren, werd het boek ‘St. Bernardus, het verhaal van een abdijbier dat er eigenlijk geen is’ uitgegeven. Het boek belicht de brouwerijgeschiedenis evenals het brouwproces. Opdat het boek meer zou zijn dan louter een naslagwerk, worden er ook diverse biercocktails en gerechten voorgesteld. Daarvoor heeft de brouwerij onder ander samengewerkt met Deluxe Distillery uit Kuurne en meer dan dertig chefs die St. Bernardus-bieren op een of andere manier in de kijker plaatsen bij hun gerechten. Het gaat om een bonte mengeling van chefs van bruine kroegen tot bekende namen zoals Raf Sainte ( Gebrande Winning), Tom Defour ( De Heeren van Liedekercke), Stefaan Couttenye ( ’t Hommelhof) en Peter Goossens ( Hof van Cleve). Cocktails en recepten worden keurig beschreven en geïllustreerd opdat iedereen ermee aan de slag kan gaan.

Limited edition St Bernardus

Voor de 75e verjaardag wordt tegen het jaareinde een limited edition St Bernardus 75 jaar gepland. In afwachting daarvan komt de St. Bernardus Wit nu ook beschikbaar in blik met een leuke illustratie van Arno Kiss, die reeds werkte voor muziekgroepen zoals Metallica, Arctic Monkeys en Mumford&Sons. De grote feestelijkheden voor de 75e verjaardag worden gepland voor de zomer van 2022.

Auteur en foto’s: Geert Van Lierde

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*