Brouwerij Het Nest en Pirlot werken samen

De ambachtelijke brouwerijen Het Nest in Turnhout en de Pirlotstokerij in Zandhoven zullen op korte termijn nog nauwer gaan samenwerken en fuseren. Op lange termijn willen ze de brouwerij uitbreiden door middel van nieuwe acquisities in binnen- en buitenland.

Het Nest is een relatief jonge brouwerij die is ontstaan uit een groep vrienden die regelmatig samenkwamen voor bierdegustaties. Het verhaal van dit succes is inmiddels bekend, en verpakte bieren als Kleverentien, Hertenheer en Koekedam veroverden ondertussen al de halve wereld.

Kempisch Vuur

De Pirlot-brouwerij in Zandhoven bestaat al 20 jaar en is vooral bekend onder de namen Kempisch Vuur en Serafijn. Guy Pirlot heeft een paar jaar geleden ook zijn whisky op de markt gebracht. Op voorstel van een gezamenlijke aandeelhouder – Antoine de Cartier, die al aandeelhouder was van Pirlot, maar nu ook van Nest – zullen de twee bedrijven nauwer samenwerken en uiteindelijk fuseren. De Vrienden van Turnhout, die als eerste de charterbieren ontwikkelden en op de markt brachten, blijven aan boord met meesterbrouwer Gust Hermans. Guy Pirlot, de oprichter van Brouwerij-Stokerij Pirlot, blijft ook actief in deze nieuwe entiteit als meester-bierbrouwer.

Toekomst

De twee brouwerijen worden op korte termijn samengevoegd. “Op lange termijn is het de bedoeling om deze groep uit te breiden door middel van nieuwe acquisities of fusies in binnen- en buitenland. “We zijn ervan overtuigd dat er vroeg of laat een consolidatiegolf zal plaatsvinden in de wereld van de ambachtelijke brouwerijen. Toen we tien jaar geleden als brouwerij begonnen, maakten we een biertje, etiketteerden het en verkochten het zelf. De situatie is de laatste jaren sterk veranderd omdat veel spelers zich bij het spel hebben aangesloten. Veel kleine brouwerijen kunnen het zich niet veroorloven om een voldoende groot bedrijf op te bouwen. Dus ja, er zal in de toekomst meer en meer samenwerking zijn”, aldus Gust Hermans.

Synergie

Volgens Bart Cuypers heeft de samenwerking tussen de twee brouwers alleen maar voordelen. “We kunnen de hoeveelheid bier verminderen,” zegt Cupyers. “Pirlot is veel beter geschikt voor de productie van kleine hoeveelheden bier – wat we meestal in opdracht van derden doen – terwijl Het Nest met zijn grote ketels en gistingstanks geschikt is voor grotere partijen. We behouden allebei onze eigenheid. Onze bieren blijven onze bieren, en de Kempische Vuur behoudt zijn naam. Alleen Serafijn wordt volledig gerestyled. Daarom zullen we het werk op beide locaties voortzetten. Pirlot heeft onlangs geïnvesteerd in een uitbreiding van zijn whisky-project.

Whisky & Gin

Nu er meer bier wordt gebrouwen in Het Nest, kan de productie van whisky bij Pirlot aanzienlijk worden verhoogd. Ze lanceren nu al de eerste gedurfde Belgische single malt. Binnen vijf jaar zal nog een nieuwe single malt worden gelanceerd.

“Voor de financiering van dit nieuwe whiskyproject wordt een gezamenlijk fonds opgericht, waarin de deelnemers niet alleen een aantrekkelijke jaarlijkse rente krijgen, maar ook een fles single malt. Naar verwachting wordt ook een eerste Gin van Het Nest in juni 2020 gelanceerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*