324 salmonellabesmettingen in verband gebracht met Ferrero-fabriek in Aarlen

Op 18 mei waren in de EU en het VK al 324 salmonellabesmettingen in verband gebracht met de uitbraak in Ferrero’s chocoladefabriek in Aarlen. Dat hebben de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) gemeld.

Vorige week meldde het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) 62 gevallen in België. Het eerste geval werd op 7 januari in het VK ontdekt. Sinds 17 februari zijn er in verschillende landen besmettingen vastgesteld. Half april werd bekend dat 119 salmonellabesmettingen wereldwijd in verband konden worden gebracht met de Ferrero-uitbraak. Sindsdien is dat aantal meer dan verdubbeld.

Woensdag 18 mei 2022 meldden EFSA en ECDC samen 324 gevallen, waarvan 266 bevestigd en 58 waarschijnlijk. De gevallen deden zich voor in Oostenrijk, België, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Italië, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Volgens de twee agentschappen werden ook zieke mensen gediagnosiceerd in Zwitserland en zelfs in Canada en de Verenigde Staten.

De meeste infecties, meer dan 86% van de gevallen, deden zich voor bij kinderen jonger dan tien jaar. Vier van de tien moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn geen sterfgevallen gemeld.

Resistente stammen

Volgens het persbericht van woensdag zijn beide salmonellastammen resistent tegen verschillende geneesmiddelen, en uit sommige tests blijkt dat zij ook resistent zijn tegen ontsmettingsmiddelen, hoewel zij nog op sommige antibiotica reageren.

De waarschijnlijke oorzaak van de salmonella-uitbraak in Ferrero’s fabriek in Aarlen is een filter in twee tanks voor grondstoffen. De verontreiniging werd op 15 december op het terrein ontdekt. Op 8 april heeft het FAVV besloten de vergunning voor de Ferrero-fabriek in te trekken. Winkels kregen ook de opdracht alle in de fabriek vervaardigde kinderproducten uit hun schappen te halen.

Volgens de EFSA en het ECDC kan verdere besmetting echter niet worden uitgesloten, aangezien chocoladeproducten thuis lange tijd kunnen worden bewaard alvorens te worden geconsumeerd. Bovendien duurt het meestal enige tijd, in dit geval ongeveer drie weken, voordat besmetting wordt gemeld.

De Ferrero-fabriek in Aarlen is nog steeds gesloten, maar het bedrijf heeft al een officieel verzoek ingediend bij het FAVV om de productie te mogen hervatten. Deze aanvraag wordt momenteel bestudeerd door de voedselautoriteit.

Ferrero-fabriek in Aarlen: reiniging op volle toeren

De Ferrero-fabriek in Aarlen, die sinds 8 april gesloten is, is sinds enkele weken weer bemand. Een volledige hervatting van de productie zou eind juni kunnen plaatsvinden. Alle 600 werknemers van de Ferrero-fabriek in Aarlen zijn sinds begin mei weer aan het werk om alle productieruimten te ontsmetten in het kader van een grootscheepse schoonmaakoperatie. Een kolossaal karwei, dat bestaat uit het demonteren, reinigen, ontsmetten en opnieuw monteren van elk onderdeel, aldus Sylviane Arnould, regionaal secretaris van de vakbond CSC, die hierover in de Républicain Lorrain werd geïnterviewd. De werkzaamheden zouden op 13 juni moeten eindigen. Gehoopt wordt dat op 20 juni een pre-start-up zal plaatsvinden om na te gaan of alles naar behoren functioneert. Maar de echte hervatting van de productie zou pas eind juni plaatsvinden. Het is hoe dan ook het Federaal Agentschap van België (FAVV) dat zal beslissen over het al dan niet heropenen van de fabriek, indien aan alle voorwaarden is voldaan.

Wat maakt Salmonella zo gevaarlijk?

Buikpijn, braken, mogelijk koorts – zo overleeft een gezonde volwassene meestal een salmonella-infectie. Maar pas op: bij kinderen, ouderen en zieken kan de infectie veel ernstiger zijn en leiden tot ziekenhuisopname of zelfs de dood

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*