21 miljoen euro voor een proefinstallatie voor de Bio Base Europe Pilot Plant

Bedrijven stimuleren om meer hernieuwbare biomassa als grondstof te gebruiken en hen richting een duurzame economie te stuwen is broodnodig om een antwoord te kunnen bieden aan de klimaatcrisis”. Dat kondigde minister Crevits op 8 oktober aan tijdens haar bezoek bij Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) in Gent. Deze instelling ontvangt steun voor een investering van 21 miljoen euro om de fermentatie- en downstream verwerkingscapaciteit ui te breiden met steun van de regio Vlaanderen (Vlaamse Overheid ) en de stad Gent (Stad Gent ). Minister Crevits was aanwezig en zag dat het goed was.

Industriële biotechnologie maakt gebruik van fermentatie en katalyse om met behulp van micro-organismen en enzymen een breed scala van hoogwaardige producten uit hernieuwbare grondstoffen en afvalstromen te produceren. Het kan dus een alternatief zijn voor conventionele (petrochemische) productie. 2020 was een uitzonderlijk jaar voor Europese biotech-start-ups, met recordinvesteringen, maar de overgang van baanbrekende ontdekkingen in het laboratorium naar commerciële activiteit op industriële schaal blijft voor veel bedrijven een onoverkomelijke hindernis. In de biotechwereld staat dit bekend als de “valley of death”, het stadium van ontwikkeling waarin veelbelovende projecten mislukken. Proeffabrieken zoals het Bio Base Europe Pilot Project (BBEPP) zijn daarom een belangrijke schakel in de innovatieketen van de bio-economie: zij ondersteunen bedrijven bij het op industriële schaal brengen van hun fermentatieprocessen met onafhankelijk advies en infrastructuur die veel bedrijven zich anders niet zouden kunnen veroorloven.

De belangrijkste investering is een demonstratiefermentor met een volume van 75 kubieke meter. Dit is meer dan driemaal de capaciteit van de grootste bioreactor die momenteel in werking is. De investering van 17,7 miljoen euro is de grootste in het kader van het BBEPP-herstelbudget en zal proefproducties voor opschaling en markt- en toepassingsstudies voor een breder scala van producten mogelijk maken. Acht drukfermentoren van 30 liter zullen de opschaling van innovatieve fermentatieprocessen op laboratoriumschaal versnellen. Deze fermentoren van de volgende generatie met geavanceerde sensoren zijn een stap in de richting van industriële biotechnologie 4.0. De investering bedraagt 2,3 miljoen euro. Er zal ook 3,6 miljoen euro worden uitgetrokken voor een Microbial Protein Transition platform om bedrijven te helpen microbiële eiwitten te ontwikkelen die kunnen worden gebruikt als grondstof voor hoogwaardige vleesvervangers of diervoeders.


Ook voor Vlaamse KMO’s

Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits wil meer kmo’s aanmoedigen om het pad van de bio-economie te bewandelen. Daartoe biedt zij financiële steun aan Vlaamse KMO’s die nieuwe biogebaseerde processen op industriële schaal willen uittesten. Als meer bedrijven hernieuwbare biomassa als grondstof gebruiken, zal onze economie circulair worden. “Ondanks haar sterke aanwezigheid in ons dagelijks leven is de bio-economie nog steeds zeer weinig bekend, hoewel zij een deel van de oplossing voor de klimaatverandering vormt. Bovendien behoren het onderzoek in onze kennisinstellingen en de deskundigheid in onze testfaciliteiten tot de beste ter wereld. Daarom richt ik mij tot de Vlaamse KMO’s met de nieuwe VLAIO-oproep. Daarom ondersteunen wij KMO’s die gebruik willen maken van de bestaande testinfrastructuur en ondersteunen wij bedrijven die over een testinfrastructuur beschikken om deze open te stellen. De bio-economie moet een algemeen begrip worden in onze samenleving,” zegt Crevits.

Ik richt mij met de nieuwe VLAIO-oproep tot Vlaamse kmo’s. We willen kmo’s kennis laten maken met de wondere wereld van de bio-economie. Van afval een nieuw product maken. Daarom voorzien we in steun voor kmo’s die de testinfrastructuur die er al is willen gebruiken én steun voor bedrijven met testinfrastructuur om die te kunnen openstellen.

Hilde Crevits: “Ik richt mij met de nieuwe VLAIO-oproep tot Vlaamse kmo’s. We willen kmo’s kennis laten maken met de wondere wereld van de bio-economie. Van afval een nieuw product maken. Daarom voorzien we in steun voor kmo’s die de testinfrastructuur die er al is willen gebruiken én steun voor bedrijven met testinfrastructuur om die te kunnen openstellen.”

Voortaan kunnen KMO’s zich bij VLAIO aanmelden om hun biogebaseerde innovaties te ontwikkelen in een van de beschikbare Vlaamse pilootinstallaties. Vlaanderen heeft een uniek landschap van dergelijke proefinstallaties, naast de Bio Base Europe Pilot Facility (BBEPP) is er ook de Food Pilot, Insect Pilot, TRANSfarm en Lignopilot. Met deze oproep wil minister Crevits ook kleine bedrijven overtuigen en de bio-economie in Vlaanderen verder versterken. Crevits heeft hiervoor 10 miljoen euro uitgetrokken, waarvan 3,5 miljoen bestemd is voor de oproep tot het indienen van voorstellen voor proefinstallaties. Op die manier kunnen Vlaamse KMO’s en start-ups een beroep doen op de expertise van onderzoekers om hun idee of proces uit te bouwen en zelfs op de markt te brengen zonder grote investeringen te moeten doen in nieuwe of aangepaste productielijnen.

Projecten

Verschillende bedrijven waarmee de Bio Base Europe proeffabriek samenwerkt, presenteerden hun producten. Het Amerikaanse bedrijf Provivi, eigendom van Nobelprijswinnares Frances Arnold, heeft een bestrijdingsmiddel ontwikkeld op basis van bijenferomonen. Feromonen zijn afkomstig van plantenoliën die de voortplanting van insecten onderbreken en preventieve bestrijding met chemicaliën overbodig maken. De Vlaamse KMO Biotalys, die onlangs naar de beurs is gegaan, heeft zijn biologische fungicide op basis van antilichamen van de lama voorgesteld. Het wordt gemaakt van gefermenteerde suiker.

Frietengigant Agristo presenteerde zijn NEWPACK-project, waarbij glucose wordt gewonnen uit aardappelschillen en via fermentatie wordt omgezet in biopolymeren. Momenteel zijn bioplastics voor aardappelverpakkingen nog niet betaalbaar, maar juridisch directeur Ward Claerbout droomt ervan: “Aardappelen hebben een enorm potentieel. We verwerken ze tot frieten, maar daarbij kunnen we zoveel meer doen met de reststromen en nevenstromen die ontstaan. Wat zou het mooi zijn als we ons eindproduct kunnen verpakken in een bioplastic gemaakt van onze aardappelschillen.”

Bron: VILT, Vlaio

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*