2022 was een recordjaar voor de Belgische wijnproductie

België heeft in 2022 een record wijnproductiejaar gehad, met een verdubbeling van de productie tot drie miljoen liter ten opzichte van het voorgaande jaar. De groei werd aangedreven door meer wijnboeren, meer bebouwde hectaren en ideale weersomstandigheden. De provincies Henegouwen en Limburg liepen voorop in de productie.

In België zien we een stijging van alle soorten wijn, waarbij rode wijn de grootste stijging kende (+220%), gevolgd door mousserende witte wijn (+161%) en gewone witte wijn (+92%). De productie steeg zowel in Vlaanderen als in Wallonië, waarbij Wallonië een sterkere stijging kende.

Aantal wijnboeren

Het aantal Belgische wijnbouwers blijft stijgen, met 259 geregistreerde wijnbouwers in 2022 tegenover 198 in 2020. In tegenstelling tot dit belgische succesverhaal staat het Franse, waar sommige bekende Franse wijngebieden kampen met een overproductie. Dat leidt tot problemen bij het vinden van kopers en financiële problemen bij veel wijnboeren.

De Franse regering onderzoekt strategieën om dit probleem aan te pakken, waaronder subsidies om de productie te verminderen en de sector te helpen zich aan te passen aan de veranderende vraag en klimaatomstandigheden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*