Tegen 2025 wil Fevia dat de voedingsindustrie 20% minder water verbruikt

Verschillende initiatieven en organisaties werken samen om duurzaam watergebruik in de voedingsindustrie te promoten en voedingsbedrijven te helpen slimmer met water om te gaan. Het doel is om “minder water & meer samenwerking” te bereiken voor een duurzame toekomst.

De duurzaamheidsroutekaart stelt een specifiek doel: “Tegen 2025 willen we het waterverbruik in voedingsbedrijven met 20% verminderen.” Door middel van gerichte acties willen ze het waterverbruik verminderen en het hergebruik van water verhogen. Verschillende projecten zijn momenteel gericht op deze doelstellingen.

De voedingssector wil 20% water besparen…

Een voorbeeld is de Green Deal Brouwers, waarbij 16 Vlaamse brouwers in 2018 de handen in elkaar sloegen om te werken aan duurzamer watergebruik. Vier jaar later hebben ze al 972.852 kubieke meter water bespaard, gelijk aan 389 Olympische zwembaden. Liesje De Schamphelaire, een expert in watervraagstukken, legt uit dat dit samenwerkingsnetwerk de deelnemers in staat stelt om inspirerende acties en uitdagingen uit te wisselen, waardoor ze hun inspanningen voor duurzaam watergebruik verder kunnen verbeteren. Dit is nog maar het begin! Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, is van plan om het Green Deal-initiatief uit te breiden naar de hele voedingsindustrie door samen te werken met de Vlaamse en Waalse overheden en partners.

Lees hier meer over hun waterbesparingsinitiatief.

Fevia

Fevia betrokken is geweest bij projecten rond duurzaam watergebruik, zoals Smart WaterUse en Carve? Ze ondersteunen hun leden op verschillende manieren, waaronder het maken van brochures over efficiënt watergebruik, waterhergebruik en lozing van afvalwater, het organiseren van informatiesessies en het ontwikkelen van een generieke grondstofverklaring voor wateruitwisseling. Fevia werkt ook samen met overheden om uitdagingen op het gebied van duurzaam watergebruik aan te pakken. Ze nemen actief deel aan de Water Cycles Work Agenda van Vlaanderen Circulair en verkennen samenwerkingsmogelijkheden in Circulair Wallonië.

Vier partners

Fevia, Flanders’ FOOD, Vlakwa en Wagralim zijn belangrijke spelers in het promoten van duurzaam watergebruik in de voedingsindustrie. Fevia is betrokken bij projecten zoals Smart WaterUse en Carve, en biedt ondersteuning aan leden via brochures, informatiesessies en discussies met overheden over uitdagingen in verband met duurzaam watergebruik. Flanders’ FOOD richt zich op innovatie en strategische samenwerkingen om voedingsbedrijven te begeleiden naar een efficiënt en ecologisch gebruik van energie, water en hulpbronnen. Vlakwa bestudeert alle aspecten van water en benadrukt de nood aan waterhergebruik en energieterugwinning. Ze pleiten voor een ketenbenadering van duurzame en kosteneffectieve voedselproductie. Wagralim in Wallonië verbindt bedrijven met onderzoekers en faciliteert samenwerkingsprojecten om de watervoetafdruk te verkleinen en nieuwe producten en processen te ontwikkelen. Ze zijn momenteel betrokken bij innovatieve projecten met betrekking tot waterbesparing en hergebruik van organische stoffen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*