
Nutri-Score 2.0 is klaar. De scores reflecteren nu beter dan voorheen de gezonde waarde van de voedingsproducten. Een wetenschappelijk comité van de zeven landen die het label gebruikten voerden een aantal wijzigingen door.
België volgde Frankrijk in het gebruik van de Nutri-Score. Frankrijk is de bedenker van de Nutri-Score en het eerste land waar dit label werd gebruikt. Deze score geeft met een letter en een kleur aan of een product zeer gezond (A, donkergroen), ongezond (E, rood) of middelmatig (B, C en D) is. De score hangt vooral af van de hoeveelheid zout, verzadigd vet, suiker, vezels, eiwitten, groenten, fruit en peulvruchten die een product bevat. Het logo wordt al door sommige fabrikanten gebruikt en is vooral te vinden op producten uit landen waar de Nutri-score al in de mode is.

Het logo werd fel bekritiseerd. Het gevolg was dat een groep internationale wetenschappers (een wetenschappelijk comité) besliste om dit label te verbeteren. De zeven landen die het al een tijdje gebruiken – naast de bedenker Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Nederland, België en Luxemburg – zijn overeengekomen het etiket aan te passen. De wijzigingen vonden ondertussen plaats. Vanaf 2023 worden consumenten beter geïnformeerd over de voedingswaarde van de producten.
Stammen
De Nutri-Score kent punten toe aan voedingsmiddelen, van -15 voor ‘gezond’ tot +40 voor ‘ongezond’. Hierbij zijn calorieën, verzadigd vet, zout en suikergehalte de belangrijkste parameters. Het wetenschappelijk comité heeft gevraagd de scores voor de categorieën A en B met één punt te verlagen, waardoor minder producten in categorie A terechtkomen.

Het algoritme dat de scores berekent werd ook verstrengd voor suiker en zout. Als gevolg daarvan hebben sommige producten met dezelfde ingrediënten er 15 tot 20 punten bij gekregen, waardoor ze een lagere score behaalden. Ongezoete zuivelproducten scoren nu bijvoorbeeld beter dan hun zoete tegenhangers.
Anderzijds wordt het vet-, suiker- en zoutgehalte nauwkeuriger afgewogen ten aanzien van andere elementen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Volkorenbrood en -rijst worden bijvoorbeeld beter en sommige kazen scoren beter wat hun calciumgehalte betreft.
Veranderingen in productcategorieën
Ook vijf productcategorieën werden aangepast. Zo horen noten en zaden niet langer bij “Groenten en fruit”, maar bij “Vetten en oliën”. Plantaardige oliën die rijk zijn aan onverzadigde vetzuren, zoals olijfolie en notenolie, zouden beter scoren.

Zalm en andere vette vis worden ook beter gewaardeerd en er wordt een onderscheid gemaakt tussen rood vlees en gevogelte. Als gevolg daarvan zal er minder rood vlees zijn in categorie A. Gevogelte zal gemiddeld beter scoren, met uitzondering van verwerkte producten.
Het wetenschappelijk comité zal verdere aanbevelingen doen voor de categorie dranken. Nutri-Score 2.0 zou tegen het einde van het jaar klaar moeten zijn. Het laat een aanpassingsperiode toe zodat de industrie de verpakking kan aanpassen.
Daardoor weerspiegelt Nutri-Score nu beter de ongezonde productgroepen: sauzen, koekjes, snoep, chocolade, chips en diverse sandwichdressings bijvoorbeeld. Ook binnen deze groepen geeft het logo beter aan welke producten ongezond (E) of minder gezond (C) zijn.
Nog tekorten
Volgens deskundigen is de indeling van gezonde producten (A en B) nog onvoldoende. Zo krijgen witte en bruine rijst dezelfde voedingsscore, terwijl voedingsrichtlijnen over het algemeen de vezelrijkere variant aanbevelen. Ook gewone en volkorenpasta krijgen dezelfde voedingsscore. Bovendien worden producten met plantaardige oliën en zachte margarines, alsook vetarme margarines, gezonder geacht dan hun Nutri-Score aangeeft.
Volgens de Raad is het niet mogelijk om tot een “perfect” logo te komen en hoeft het logo ook niet altijd aan te sluiten bij andere aanbevelingen, zoals de vijfstappenschaal. Volgens de Gezondheidsraad is de Nutri-Score echter nuttig en kan hij nuttig zijn, vooral voor mensen die weinig over voeding weten en ongezond eten.
Consumentenbond
“Het is bemoedigend dat leveranciers de voedingssamenstelling van ongeveer een tiende van de geteste producten in de loop van het jaar hebben verbeterd”, aldus de Duitse consumentenbond.
De consumentenorganisaties strijden voor de verplichte invoering van de Nutri-Score. De beslissing zal echter op Europees niveau worden genomen, aangezien de Europese Commissie voornemens is volgend jaar een voorstel voor een uitgebreide voedingswaarde-etikettering in te dienen. Maar de tekenen zijn niet bijzonder gunstig voor Nutri-Score, niet in het minst omdat sommige EU-lidstaten sterk gekant zijn tegen de regeling. “De Europese Commissie zal de Nutri-Score niet voorstellen”, zei Claire Bury, adjunct-directeur-generaal voeding van de Europese Commissie, onlangs. Een woordvoerster van de Commissie zei desgevraagd dat het voorstel nog in behandeling was.
Geef als eerste een reactie