Officiële opening van nieuw bedrijfsgebouw in Poperinge bij Aviko

Aviko, onderdeel van Royal Cosun, behoort tot de vijf grootste aardappelverwerkers ter wereld en bestaat precies 60 jaar. Het jubileumjaar van de Europese marktleider voor aardappelproducten in het out-of-home segment en vooral in de horeca beleefde op 20 oktober 2022 een nieuw hoogtepunt met de officiële opening van het nieuwe bedrijfsgebouw in Poperinge.

Op de velden van West-Vlaanderen heeft het Nederlandse bedrijf een fabriek van acht hectare gebouwd die 220.000 kilo aardappelvlokken en maar liefst 3,5 miljoen kilo diepvriesfriet per week produceert. Meer dan genoeg om elke Belg een pakje frieten per week te geven. Een 67 meter lange houtspaandertunnel en een 42 meter hoog koelhuis ter grootte van een voetbalveld moeten de sterke positie en groei van Aviko consolideren. Onder het motto “We bring joy to tables all over the world”, heeft Aviko in 2021 2,5 miljard tafels bereikt. Het doel voor 2025 is dit aantal te verhogen tot 3 miljard.</p>Belgische frieten zijn nummer één in de wereldDe wereldwijde vraag naar aardappelproducten groeit met gemiddeld 4% per jaar, vooral door de toegenomen vraag in Midden- en Oost-Europa en Azië. Een reden te meer voor Aviko om zijn positie in het land van de frieten te versterken. Een eretitel die België niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk verdient, want ons land is al vijf jaar de grootste producent van diepvriesfrieten ter wereld.

West-Vlaanderen, dichtbij Frankrijk

Aviko koos voor de regio Vlaanderen vanwege de centrale ligging in de aardappelgordel van Noordwest-Europa, de knowhow van de regio en de kennis en inzet van de Belgische medewerkers. De Popering-site ligt letterlijk midden in de aardappelvelden en op een steenworp afstand van de Franse grens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 35-40 % van de 190 werknemers in Poperinge van Franse origine is. Ongeveer 200 mensen werken ook in Proven, het hoofdkantoor van Aviko in België. Hier worden bijvoorbeeld aardappelpuree, gratins en andere aardappelspecialiteiten bereid, terwijl de site in Poperinge friet en aardappelvlokken produceert die wereldwijd worden verkocht. In totaal heeft Aviko een assortiment van meer dan 100 aardappelproducten beschikbaar in meer dan 110 landen, waar het bedrijf voornamelijk levert aan foodservice, zoals horecazaken. Het merk Aviko is ook verkrijgbaar in supermarkten.

Duurzaamheid én digitalisering

De frietfabriek in Poperinge is de modernste van Europa dankzij het streven naar duurzaamheid en verregaande digitalisering. Zo past Aviko talrijke maatregelen en controles toe in alle stadia van het proces om een optimale efficiëntie, kwaliteit en voedselveiligheid te garanderen. Zo kan de aardappelverwerker tot wel honderd soorten frieten te verwerken, die verschillen in aardappelsoort, afmetingen, kleur en gaartijd, om nog maar te zwijgen van de verschillende verpakkingen. De opslag van bevroren levensmiddelen is volledig geautomatiseerd en gerobotiseerd met een minimum aan menselijke tussenkomst.

Optimalisering van reststromen

Aviko staat niet alleen voor veel aardappelen, maar ook voor duurzame aardappelteelt. Geen enkele aardappel wordt verspild. Elke friet heeft een schilverlies van 8%, en met bijna 40 miljoen aardappelen per week blijft er veel schillen over. Ze worden verzameld in de fabriek in Poperinge en verwerkt tot diervoeder. Bij het snijden van de aardappelen komt ook een zetmeelrijke vloeistof vrij, die wordt teruggewonnen en gebruikt om bijvoorbeeld behanglijm of papier te maken.”Bij Aviko zijn we blij dat we oplossingen hebben voor het recyclen van schillen en vloeibaar zetmeel. Wij onderzoeken echter nog intensief hoe wij dit verder kunnen verbeteren. We zoeken naar mogelijkheden om de restanten van de aardappel naar een hogere toegevoegde waarde te tillen, in bijvoorbeeld de voedingssector zelf”, zegt Cor Koole, projectleider van de fabriek in Poperinge.

Een duurzame frietfabriek

De site in Poperinge heeft in de eerste plaats een duurzaam transportbeleid dankzij de uitstekende ligging te midden van de West-Vlaamse aardappelstreek. Alle aardappelen komen rechtstreeks van de velden in de directe omgeving, waardoor onnodige kilometers worden vermeden. De warmtekrachtcentrale en meer dan 2.500 zonnepanelen op het dak van het vrieshuis leveren voldoende elektriciteit om het gebouw autonoom te laten functioneren.

Geluid en geur

Aviko reduceert ook lawaai en geuren. De meeste geuren van het ovenvet worden verbrand met het door Aviko geproduceerde biogas, zodat er alleen schone en vrijwel reukloze lucht uit de fabriek komt. Dat “zelfgemaakte” biogas komt vrij wanneer bacteriën aan het afvalwater worden toegevoegd, waardoor het water biologisch wordt gezuiverd. Een deel van het behandelde water komt terecht in een reservoir dat boeren kunnen gebruiken in tijden van droogte.”Bij Aviko is het onze ambitie om CO2-neutraal te zijn. De volgende stap is om volledig met groene stroom te werken terwijl we nu nog gedeeltelijk met fossiele brandstoffen produceren. Dit is een proces die nog eventjes zal duren, want deze uitsluitend op elektriciteit werkende machines zijn nog in ontwikkeling”, besluit Cor Koole.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*