
ZOUTMAN, het Belgische familiebedrijf van zeezout, bouwt in de Nord Sea Port een indrukwekkende zeezoutproductietoren van 64,5 meter hoog. De vraag naar dit natuurlijke en duurzaam gewonnen zout neemt wereldwijd snel toe. De nieuwe toren zal ZOUTMAN in staat stellen de productie te verhogen met 150.000 ton zeezout per jaar. Het is de bedoeling dat de toren medio 2023 in gebruik wordt genomen. De eerste fase omvat een investering van 30 miljoen euro en het scheppen van ten minste 40 nieuwe banen.
Bekijk hier de video van de persconferentie

ZOUTMAN, eigendom van Bart en Peter Sobry, wordt beschouwd als ’s werelds grootste producent van hoogwaardig zeezout. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld de industrie te voorzien van hoogwaardig zeezout en zo een duurzame overgang van gemijnd zout naar zeezout in gang te zetten. Naast zout voor de voedingsindustrie (MARSEL®) produceert ZOUTMAN ook milieuvriendelijk zeezout voor waterbehandeling (SOFT-SEL®), ijsbestrijding (SAFE ROAD SALT- strooizout) en veevoeding (SALCO AGRO). Het bedrijf bezit de grootste overdekte zoutterminal van Europa in de Nord Sea Port van Gent en verscheept jaarlijks tot 450.000 ton zout naar meer dan 60 landen. Vorig jaar behaalde ZOUTMAN een omzet van 46 miljoen euro. ZOUTMAN zet zijn internationalisering voort en wil zijn omzet tegen 2030 verdubbelen.
Zeezout zonder toevoegingen in een 64,5 meter hoge toren





Het West-Vlaamse bedrijf ZOUTMAN verhoogt zijn productie met 150.000 ton per jaar om tegemoet te komen aan de groeiende populariteit van zeezout. Daartoe bouwt het bedrijf een hypermoderne productietoren van maar liefst 64,5 meter hoog, ongeveer een halve meter hoger dan de beroemde Boekentoren. De vraag naar zeezout is bijzonder groot in de levensmiddelenindustrie vanwege het natuurlijke en gastronomische karakter ervan. In de nieuwe fabriek zal ZOUTMAN zich specifiek toeleggen op de productie van zeezout zonder additieven.
Conventioneel keukenzout bevat kunstmatige toevoegingen. Waarom? Omdat zout snel vocht absorbeert. Net daarom voegt men antiklontermiddelen zoals E535 toe. Het zout klontert dan niet. Het is erg moeilijk om zout zonder antiklontermiddel te verkopen, vooral als je het wereldwijd wilt verzenden. Zonder E535 kan het zout keihard en onbruikbaar op zijn bestemming aankomen.” – Bert Lamote, mede-directeur van ZOUTMAN. Maar voedingsmiddelen willen liefst zo weinig mogelijk additieven. Dankzij intensief onderzoek is ZOUTMAN wél in staat een zeezout zonder additieven te produceren met de juiste fysische en chemische eigenschappen om internationaal op de markt te brengen.
Bert Lamote, mede-directeur van ZOUTMAN
“We zien dat voedingsbedrijven zo snel mogelijk willen overstappen op additievenvrij zeezout. Dankzij aanzienlijke investeringen in onderzoek voor ons MARSEL® voedingszout zijn wij de enige zeezoutproducent ter wereld die een kwaliteitsvol antwoord kan bieden op deze vraag.” –

Foto: Daniël Termont (voormalig burgemeester van Gent), Daan Schalck (gedelegeerd bestuurder van de Nord Sea Port), Bert Lamote (Co-CEO van Zoutman), Mathias De Clercq (burgemeester van Gent), Jan Cerpentier (technisch directeur van Zoutman), Sofie Bracke (gemeenteraadslid van de haven), Karel Vandecappelle (financieel directeur van Zoutman).
Tot 31 keer minder CO2-uitstoot

ZOUTMAN werkt uitsluitend met zeezout, verreweg het meest milieuvriendelijke type zout. Bij de winning van zout uit zee is de CO2-uitstoot tot 31 keer lager dan bij gewonnen zout zoals steenzout en ingedampt zout.
Bert Lamote: “In tegenstelling tot mijnzout vereist de productie van zeezout alleen natuurlijke en hernieuwbare energiebronnen zoals zon, zee en wind. Bovendien tast de productie van zeezout de bodem niet aan, zoals het geval is bij ondergrondse zoutwinning.
Een duurzame skyscraper van de nieuwste generatie
Voor ZOUTMAN is het een erezaak om het natuurlijke en ecologische karakter van zeezout te bewaren, ook tijdens de verwerking. Daarom hebben de ingenieurs van ZOUTMAN de nieuwe productietoren ontwikkeld met het oog op duurzaamheid.
Jan Cerpentier, technisch directeur van ZOUTMAN: “Een specifiek doel was om zo weinig mogelijk land te bezetten. Het resultaat was een hoge en efficiënte constructie waarbij we de productie per vierkante meter meer dan verdubbelden in vergelijking met onze fabriek in Roeselare. Een ander voordeel van de hoge constructie is dat onze productie via de zwaartekracht kan geschieden, d.w.z. dat er praktisch geen energie wordt gebruikt. Wij willen ook volledig zelfvoorzienend zijn op energiegebied en werken hard aan warmteterugwinning om de toren te verwarmen. Tenslotte is er geen afvalwater. Het proceswater wordt intern behandeld en hergebruikt.”
“De nieuwe fabriek van ZOUTMAN zal de meest geavanceerde productie-eenheid voor zeezout ter wereld zijn. Zo zullen er vijf unieke optische reinigers zijn die onzuiverheden uit het zout verwijderen. Zeer gevoelige camera’s zullen worden gebruikt om zand en schelpenpuin pneumatisch te verwijderen.”
Personeel
“De investering van ZOUTMAN is een absolute meerwaarde voor Gent en de Mord Sea Port. Het feit dat zeezout uit de Gentse haven over de hele wereld wordt gebruikt, is een bron van trots. Het is ook goed voor de werkgelegenheid in onze haven, want de komst van de nieuwe fabriek brengt extra banen -vermoedelijk een 40-tal- met zich mee”, vertelt de burgemeester van Gent.
Daan Schalck, CEO van North Sea Port: De uitbreiding van de Zoutmanfabriek in Gent past perfect in ons streven om van de Nord Sea Port een ‘foodport’ te maken. De 40 extra banen en de verhoogde productie van 150.000 ton zeezout per jaar zullen de verankering van onze haven versterken. Het is ook verheugend dat dit internationaal bekende bedrijf aandacht besteedt aan duurzaamheid bij de productie van zeezout, het economisch gebruik van grond met een zeer innovatief gebouw en de exploitatie ervan. Een uitstekend voorbeeld van hoe groei en duurzaamheid samen kunnen worden bereikt. –
Geef als eerste een reactie