
VLAM lanceert vandaag de podcastreeks De Zuivele Waarheid: : vijf afleveringen die een eerlijk en actueel overzicht geven van de melkproductie in België. Presentatrice Hetty Helsmoortel ging op zoek naar concrete antwoorden op belangrijke consumentenvragen. Vragen als “Is melk echt goed voor je gezondheid? Welke invloed heeft de melkproductie op het milieu? Moeten koeien in de wei staan in plaats van op stal? Deze en vele andere vragen over de melkveehouderij worden beantwoord in De Zuivele Waarheid.
Twee van de vijf consumenten zijn kritisch over het voedsel dat op hun bord belandt en stellen veel vragen over waar het vandaan komt, welke impact het heeft op de planeet, enz. Hetty Helsmoortel, wetenschapswatcher en presentatrice van deze serie, voerde een dialoog met consumenten om hun vragen vast te stellen. Met deze vragen in het achterhoofd wendde Hetty zich tot vooraanstaande Vlaamse academici, voedingsdeskundigen en Vlaamse melkveehouders voor concrete antwoorden.
“Met de vragen van de Vlaamse consumenten in de hand sprak ik met zuivelexperts over gezondheid, duurzaamheid, dierenwelzijn en veelzijdigheid. Met hun kennis werpen ze allemaal hun licht op de vragen van de bevolking over de zuivelsector en zijn producten”, legt Hetty uit. “De podcast geeft de kritische consument dus een zeer eerlijk en actueel beeld van de ontwikkeling van de Belgische zuivelsector. Een onmisbaar instrument voor iedereen die goed geïnformeerd wil zijn.
De boer op!
Hetty ging ook de praktijk in: ze bezocht verschillende Vlaamse melkveehouders om met haar eigen ogen te zien en te ervaren hoe die werken. Tot slot wordt ook het culinaire aspect niet verwaarloosd: Hetty heeft chef-kok Jelle uitgenodigd om in elke aflevering een heerlijk melkrecept te bereiden.
Je kunt de podcast De Zuivele Waarheid beluisteren op Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts en YouTube.
Afleveringen en experten
Aflevering 1: Voeding & gezondheid gaat over de rol van zuivel in een gezond eetpatroon en de voedingsdriehoek
Inge Coene, voedingsdeskundige bij NICE (Nutrition Information Center)
Ien Vitse, Performance chef en sportdiëtist bij Team Jumbo-Visma
Jolien Plaete, Senior stafmedewerker gezonde voeding bij het Vlaams Instituut Gezond Leven
Aflevering 2: Klimaatimpact & CO2 is de eerste van twee afleveringen die focussen op duurzaamheid en gaat voornamelijk over CO2-uitstoot en methaan
Prof. Annemie Geeraerd Ameryckx, Departement Biosystemen, MeBioS division, Sustainability in the Agri-Food chain group van de KU Leuven
Bart Vanderstraeten, melkveehouder en eigenaar Koeweidehof
Prof. Veerle Fievez, faculteit bio-ingenieurswetenschappen bij de UGent
Aflevering 3: Meer dan CO2 graaft verder door op de duurzaamheid binnen de sector met thema’s als bodemimpact, waterverbuik en biodiversiteit
Ilse Van Den Broeck, Directeur Hooibeekhoeve
Petra Thys, melkveehouder en eigenaar De Laerhoeve
Tessa Avermaete, onderzoeker bij SFERE (KULeuven)
Aflevering 4: Dierenwelzijn bespreekt wat dierenwelzijn in de melkveehouderij inhoudt en zoomt in op de initiatieven die melkveehouders nemen ter bevordering van het welzijn van de dieren
Dr. Pieter Passchyn, dierenarts en oprichter Milk@vice
Hannelore Knockaert, melkveehouder en eigenaar Beepophof
Dr. Bert Driessen, dierenarts en onderzoeker dierenwelzijn
Aflevering 5: Veelzijdigheid van melk geeft een kijk op de zuivelverwerking en plaatst melk in een sociaal, cultureel en historisch kader
Barbara Kerkaert, R&D en Quality Control bij Inex
Louis-Philippe Deweer, kaasmaker en eigenaar ’t Groendal
Prof. Frédéric Leroy, voedingstechnoloog bij de VUB
Beluister hier de podcast: Spotify, Apple Podcast, Google Podcast & YouTube
Geef als eerste een reactie