
Vorig jaar heeft de Federale Overheidsdienst voor Economische Zaken (FOD Economie) een aantal voorverpakte levensmiddelen gecontroleerd. Uit de resultaten bleek dat in bijna de helft van de gevallen (45%) de indicatie van het gewicht op verpakking verkeerd was, aldus het bericht van 12 augustus 2021. Het voedselgewicht was (in bijna de helft van de gvallen) lager dan aangegeven.
Volgens de FOD Economie hadden de controles betrekking op groenten en fruit, vlees en vleesproducten, vis, zuivelproducten en bereide levensmiddelen in voorverpakkingen met verschillende gewichten”. In de meeste gevallen ging het om vlees en charcuterie, vis of zuivelproducten, aangezien groenten en fruit meestal in vaste hoeveelheden worden verpakt, bijvoorbeeld een halve kilo of 1 of 2 kilo, aldus het ministerie. De afgelopen jaren heeft de FOD reeds verscheidenen controles uitgevoerd op die “vaste hoeveelheid”-pakketten.
Soorten winkels
Deze keer controleerde de FOD de variabele gewichten in de winkels die verse levensmiddelen zelf voorverpakken in variabele hoeveelheden, en daarnaast ook verpakkingsbedrijven die voorverpakte levensmiddelen aan winkels leveren. De controles werden zonder voorafgaande kennisgeving uitgevoerd op basis van willekeurige steekproeven. In 136 winkels werden in totaal 605 partijen voorverpakte levensmiddelen gecontroleerd.
Resultaten
In 45% (meer dan 272 partijen) bleek de werkelijke nettohoeveelheid kleiner te zijn dan de hoeveelheid die op de verpakking was vermeld. Indien een partij een lagere nettohoeveelheid blijkt te bevatten dan op de verpakking is aangegeven, wordt deze als “niet-conform” aangemerkt. “Dit lijkt misschien streng, maar het stelt de consument gerust dat hij daadwerkelijk de hoeveelheid voorverpakt product krijgt die hij koopt,” legt de FOD uit.
Kleine winkels
De meeste overtredingen werden geconstateerd in kleine winkels die met kleine partijen werken. De professionele verpakkers die meer verpakkingen produceren en veel groter zijn, bleken het beter te doen. Er werden geen significante regionale verschillen gevonden.
Ondernemingen waar overtredingen werden vastgesteld, kregen een waarschuwing of een officiële klacht of werden justitieel doorverwezen. Dit laatste was slechts bij één overtreder het geval. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de betrokkenen weigeren de boete te betalen of wanneer er een vermoeden van fraude bestaat. Elke overtreding leidt tot een vervolginspectie, waarschuwt FOD Economie. Als er dan nog overtredingen worden vastgesteld, wordt automatisch een proces-verbaal opgesteld.
Zie het verslag over de controlecampagne.
Bron: VILT
Beeld: Pixabay
Geef als eerste een reactie