Krijgen we meer concurrentie op de markt van groenten en fruit na Brexit?

Welke impact zal Brexit hebben op onze agro- n voedingsbedrijven? Niemand die het weet. Wordt het een no-deal of niet? Veel hangt af van wat de gesprekken nog opleveren. Dominiek Noppe van het bedrijf Vergro geeft zijn visie op de impact voor de groenten en fruitsector.

Dominiek : “Nu hebben we last van files aan de kanaaltunnel in Calais, maar dat is natuurlijk een tijdelijk fenomeen. Grotere uitdagingen komen op ons af. Als er geen nieuw handelsovereenkomst getekend wordt, en de Brexit echt begint op 1 januari , zouden de belastingen op de invoer wel eens serieus kunnen stijgen. U kunt ze dan wel doorekenen naar uw Britse klanten, maar niets houdt de Britten dan tegen om zelf meer groenten en fruit te verbouwen. Dat zal dan natuurlijk impact hebben op ons bedrijf. Voor fruit moeten wij nog niet zo vrezen als voor groenten. Het duurt al snel vijf jaar voordat je een fatsoenlijke boomgaard hebt, bij groenten is dat anders. Na een paar maanden kan je na het planten of zaaien de groenten al oogsten.Er kan dus zeer snel concurrentie ontstaan. Het is eigenlijk een surrealistische situatie. Die onzekerheid knaagt aan ons. Het is schandalig als je weet welke economische belangen er op het spel staan.”

Vergro is zich er natuurlijk al lang van bewust dat er een Brexit op komst. “We zijn voorbereid. Beter dan de Britse bedrijven zelf, die nog niet lijken te hebben begrepen wat ze kunnen verwachten,” vertelt Dominiek, “We wachten nog steeds op een deal, maar we hebben ook andere scenario’s voorzien. Zo hebben we een paar jaar geleden een bedrijf in de buurt van Londen opgericht, zonder dat het al geactiveerd is. We kunnen dat ativeren als een harde Brexit werkelijkheid wordt. De Brexit heeft ons al veel extra geld gekost, maar de Britse markt is te groot om die investering niet te doen. Het bedrijf staat er niet alleen voor. Grote spelers in de diepvriesgroentensector, zoals Ardo en D’Arta zijn daar ook volop mee bezig.

VERGRO De hoofdzetel van Vergro is gevestigd in Meulebeke, maar het hart van het bedrijf bevindt zich in Sint-Truiden, waar Vergro meer dan 170 hectare appel- en perenboomgaarden bezit. Daarnaast wordt er een groot aantal groenten geteeld. De distributie en het transport vinden plaats op beide locaties, waarbij het Verenigd Koninkrijk de grootste exporteur is.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*