Zeewierboerderij op de Noordzee

Voor de kust van Zeebrugge komt een boerderij van drie basketvelden groot. Volgend jaar moet die de eerste zeewieroogst opleveren. De zeewierboerderij wordt geïntegreerd in het windmolenpark Norther en komt op 23 kilometer voor de kust van Zeebrugge. Het project – Wier & Wind – is in gang gezet door een Belgisch-Nederlands consortium van bedrijven en onderzoeksinstellingen. Er is gespreid over twee jaar in een budget van 3,4 miljoen euro voorzien. De helft daarvan zijn Europese subsidies.

Ligt er binnenkort zeewier op ons bord dat gekweekt werd in onze Noordzee? Wier & Wind bouwt een zeewierboerderij tussen de windmolens van het Belgische windpark Norther. “In september beginnen we met het bouwwerk van buizen, touwen, boeien en textieldoeken waarop we zeewierzaadjes inzaaien”, legt projectverantwoordelijke Bert Groenendaal uit. “Dat doen we in Oostende, waarna we het in oktober naar het windpark slepen en verankeren in de bodem. Dan laten we de natuur haar gang gaan en kan het zeewier groeien.”

Boerderij Wier & Wind

De boerderij wordt 1.200 vierkante meter groot, het equivalent van drie bastketbalvelden, en zal bij de eerste oogst in de lente van 2021 in principe 10 à 12 ton zeewier opleveren. “Momenteel ontwikkelen we een machine die daar ter plaatse blijft om het zeewier te oogsten”, vertelt Bert Groenendaal. “We verzamelen de oogst dan op een schip om het naar de kust te brengen voor verdere verwerking. Nu moeten we nog vaak over en weer gaan om te garanderen dat we alles nog onder controle hebben. Maar later is het de bedoeling dat de machine automatisch de teelt verzorgt en dat je slechts één à twee keer per jaar het zeewier moet ophalen.” Afhankelijk van de soort kan zeewier dienen als menselijke voeding maar ook als ingrediënt voor dierenvoeding of zelfs als materiaal om hernieuwbare chemicaliën mee te maken.

Kleinschalig, eerder een proefproject

“Dit is nog kleinschalig”, zegt Bert Groenendaal. “Het is een proefproject om na te gaan of het mogelijk is zeewier te kweken op die plek. Nog nooit werd er zeewier in de zee gekweekt tussen de windmolens. Vandaag zijn er steeds meer zeewierboerderijen aan de kust, maar die liggen tussen de zandbanken en zijn enigszins beschermd. We kijken of ons project haalbaar is. Kunnen we de omstandigheden op zee te baas? Wat zullen de kweekopbrengsten zijn? Welke soorten kunnen we allemaal kweken? Als het daar lukt, op een plaats met frequente stormen en hevige stroming, dan moet het overal lukken. Dit is de ultieme test voor de robuustheid van ons systeem.”

Het consortium achter de zeewierboerderij bereidt zich op die manier voor om de ruimte in de windmolenparken te benutten. Andere activiteiten die overwogen worden zijn de kweek van mosselen of oesters en de bouw van drijvende zonnepanelen.

Bron: VILT

Beeld: Pikist

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*