100 jaar Danone – Een terugblik op een eeuw zuivelgeschiedenis

Exact één eeuw geleden werd in Barcelona het eerste potje Danone yoghurt geproduceerd. Om haar 100-jarig bestaan te vieren, houdt Danone de komende dagen een groots internationaal event op de plek waar alles begon. Op het programma: debatten over technologische innovatie, panelgesprekken over duurzaamheid en workshops over gezonde eetgewoonten (live te volgen).


Danone is vastberaden om ook de komende 100 jaar hierin een voortrekkersrol op te nemen en de visie achter het eerste Danone potje – om via voeding gezondheid te brengen naar zoveel mogelijk mensen – te blijven uitdragen. Een terugblik.

Van de apotheek in Barcelona naar de wereld

Het Danone verhaal begint bij de Griek Isaac Carasso die, geraakt door het aantal kinderen dat in de nasleep van de oorlog aan spijsverteringsproblemen leed en uit bezorgdheid om de gezondheid van zijn eigen zoon, besliste zijn leven te wijden aan het produceren en verspreiden van yoghurt. Hoewel yoghurt in de Balkan reeds bekend stond om zijn gezondheidsvoordelen, was het product in Spanje nog ongekend. Genoemd naar zijn zoons bijnaam “Danon”, begon Isaac yoghurt te verkopen aan plaatselijke apotheken.

Zijn zoon Daniel zou ook bepalend zijn voor de verhuis van Danone naar Frankrijk. Tien jaar na de start, richtte hij er 1929 richtte de ‘Société parisienne du yoghourt Danone’ op, na zijn specialisatie in bacteriologie aan het Pasteur-Instituut te Parijs en zorgde hij voor een succesvolle expansie van Danone in Frankrijk.

Een jaar later, volgt in 1930 reeds het eerste verkoopsfiliaal in België. Na de tweede oorlog werd in samenwerking met het lokale bedrijf Lacsoons de productie in Rotselaar opgestart op de plaats waar de huidige Danone fabriek gevestigd is. In 1960 startte Danone met de bouw van een volledig eigen productie-eenheid in Rotselaar, die twee jaar later feestelijk werd ingehuldigd door Koning Boudewijn.

Het duaal economisch en sociaal engagement

In 1967 verbond Danone zich aan Gervais om de belangrijkste Franse voedingsgroep te worden en fuseerde vervolgens met de BSN-glasgroep, onder voorzitterschap van Antoine Riboud.

Beide bedrijfsleiders, Carasso en Riboud, delen een gemeenschappelijke droom: van Danone een wereldmerk maken. Hun complementaire focus – aan de ene kant gericht op gezondheid, kwaliteit en economisch belang, aan de andere kant op welzijn van de werknemers en respect voor de sociale en ecologische context – ligt aan de basis van het ‘dubbel economisch en sociaal engagement’ van Danone. Dat engagement wordt onder meer geïllustreerd in de historische speech die Riboud in 1972 in Marseille hield voor een groot publiek van Franse CEO’s. Het is de allereerste keer dat een Franse werkgever pleit voor de menselijke kant van het bedrijfsleven.

Actimel, een 100% Belgische innovatie

1994 was een succesjaar in het Danone-verhaal: BSN-Gervais-Danone werd omgedoopt tot de Groep Danone, een merk dat ondertussen bekend is in 46 landen. Verder werd Actimel, een 100% Belgische innovatie ontwikkeld samen met het internationale onderzoeks-en ontwikkelingsteam, voor het eerst geproduceerd in de fabriek van Rotselaar. Ondertussen groeide Actimel uit tot een internationaal merk dat aanwezig is in alle uithoeken van de wereld.

In 1996 gaf Antoine Riboud de fakkel door aan zijn zoon Franck, die de Danone focus op gezondheid voortzette en in 2006 de missie “gezondheid brengen via voeding naar zoveel mogelijk mensen” krachtig beschrijft. De productfocus komt daarna te liggen op zuivel, water, baby en medische voeding.

Ondertussen breidde Danone verder uit in Rotselaar voor de productie van drinkyoghurt en werd in het jaar 2000 de flessenfabrikant Graham Packaging vlak naast de eigen gebouwen op de site verwelkomd, een voorloper op vlak van duurzaamheid en respect voor de planeet.

In 2014 wordt Franck Riboud opgevold door huidig CEO Emmanuel Faber.

De fabriek in Rotselaar krijgt in 2015 terug een opsteker. Danone investeert fors om er voortaan ook yoghurt in potjes te produceren. De Belgische fabriek wordt zo één van de belangrijkste en grootste vestigingen in Europa met de productie van Activia, Danone Fruit en Vitalinea. Deze diversificatie is een mooie erkenning voor de performantie van de fabriek, de hoogwaardige kwaliteit van de lokale melk en de kennis van de werknemers.

Als aanvulling op haar uitgebreid gamma, verwierf Danone in 2017 Whitewave. Met het van oorsprong Belgische merk Alpro, bewandelt Danone voortaan ook de weg van de plantaardige voeding en drinks.

One Planet, One Health

De visie dat de gezondheid van mens en planeet onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, wordt in 2017 kracht bijgezet met de nieuwe slogan ‘One Planet. One Health’. Samen met haar partners wil Danone een katalysator zijn in de voedingsrevolutie, een wereldwijde beweging die gezondere en duurzamere drink- en eetgewoonten promoot. Om die visie concreter te maken formuleerde Danone 9 bedrijfsdoelstellingen voor 2030, die elk gealigneerd zijn met een of meerdere Sustainable Development Goals (SDG) van de Verenigde Naties

Zo staat 100 jaar later Danone’s missie om via voeding gezondheid te brengen naar zoveel mogelijk mensen sterker dan ooit. De waarden achter de allereerste Danone-yoghurt zijn ook vandaag het ankerpunt. Danone is vastberaden om een voortrekkersrol te blijven spelen in de ontwikkeling van kwaliteitsproducten die gemaakt zijn op een manier die de gezondheid van de mens en de planeet ten goede komt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*