10 trends die de post-covid economieën en markten kunnen veranderen-19

Door de Covid-19-crisis zullen tal van zaken wellicht structureel (versneld) veranderen. Dit geldt zowel voor het gedrag van consumenten en bedrijven als de werking van de financiële markten. Hier zijn tien trends die de wereld zouden kunnen veranderen.

Omkering van de globalisering

10 trends die de post-covid economieën en markten kunnen veranderen-19

Of het nu gaat om consumptie of om toeleveringsketens, landen zullen meer aandacht gaan besteden aan waar de producten vandaan komen en aan hun te grote afhankelijkheid van bepaalde economieën. Dit zal bedrijven duidelijk aanmoedigen om hun toeleveringsketens te diversifiëren. Kleine lokale structuren zouden ook kunnen profiteren van een golf van steun van de consument.

Versnelde kaartbetalingen

Omdat consumenten gedwongen worden om van traditionele winkels over te stappen op online winkelen, en omdat fysieke winkels om hygiënische redenen geen contante betalingen meer accepteren, zal de verschuiving naar kaartbetalingen versnellen.

Hygiëne

De regels en voorschriften zullen strenger worden, met name in China, waar de druk om de voedingsindustrie te hervormen, gezien de oorsprong van de epidemie, zal toenemen.

Medische vooruitgang

De bevolking zou verbaasd kunnen zijn over de snelle vooruitgang op medisch gebied. Het genoom van de ziekte werd medio januari in kaart gebracht, het eiwitbindingsmechanisme werd enkele weken geleden geïdentificeerd, het virus werd vorige maand in een Canadees laboratorium gerepliceerd en Moderna, een Amerikaans biotechbedrijf, heeft een paar weken lang een vaccin getest. Dit is wonderbaarlijk snel in vergelijking met de “oude tijd” toen het testen jaren zou hebben geduurd.

Betere acceptatie van telewerk

Aangezien bedrijven verplicht zijn om thuiswerk toe te staan, zou het een meer aanvaardbare praktijk kunnen worden. Dit zal gevolgen hebben voor de investeringen in de cloud, met een versnelde afbouw van de bestaande IT-infrastructuur.

Minder kritiek op technologische reuzen…

Deze inperkingsperiode heeft duidelijk aangetoond dat de technologische platforms, met inbegrip van de sociale netwerken, een onmisbare dienst zijn. Mensen die de platforms hadden verlaten uit bezorgdheid over de privacy, zouden wel eens terug kunnen komen, terwijl overheidsaanvallen minder virulent zouden kunnen worden.

Groei van de online consumptie

Of het nu gaat om voedsel, onderwijs of detailhandel in bredere zin, de online consumptie is toegenomen, met een bredere gebruikersbasis.

Versnelling van belangrijke technologische trends

Kunstmatige intelligentie (AI) fabrieken hebben al een snelle groei doorgemaakt. Deze maken gebruik van op gegevens gebaseerde algoritmen voor geautomatiseerde besluitvorming in plaats van face-to-face communicatie. Ze zijn goed geschikt voor een wereld waarin er minder menselijke interactie is.

De opkomst van “groene” prioriteiten

Zouden landen die de voordelen van schonere lucht en schoner water zien, die voordelen misschien willen behouden? Onder impuls van fiscale stimuleringsmaatregelen zouden we een versterking van de groene agenda en meer investeringen in hernieuwbare energie kunnen zien.

De opkomst van het morele kapitalisme

10 trends die de post-covid economieën en markten kunnen veranderen-19

Hebben bedrijven te maken met een existentiële “crisis”, waardoor ze zich meer richten op hun doel, namelijk hun impact op het milieu, hun klanten, werknemers en de toeleveringsketen? In een context van groeiende sociale ongelijkheid krijgt het gebruik door bedrijven van buy-out operaties om de aandelenkoersen op te blazen al steeds meer aandacht. Het is mogelijk dat de volgorde van de waarden die wij hoog in het vaandel hebben staan, ingrijpend wordt gewijzigd. Plotseling verliezen bezittingen aan belang, terwijl ervaringen, gezondheid en sociale betrokkenheid “stijgen” in de prioriteiten van de consumenten.

Bron: Sudinfo

This post is also available in: nlNederlands

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*