De Denen zijn boos omdat alleen de Grieken fetakaas mogen maken. En terecht

Prouductttester Ronals Duong: "Ik gun de Grieken hun feta, maar Brussel had de naam moeten toewijzen aan een specifieke Griekse regio.

 

Gelukkig hebben we feta, deze witte kaas geeft elke salade een Griekse touch. Maar hoe Grieks is feta? Heel Grieks als je op het etiket kijkt. Feta is een Beschermde Oorsprongsbenaming, een BOB. Dat is een Europees keurmerk dat bepaalt dat feta alleen in delen van Griekenland mag worden gemaakt. Nederland kent ook beschermde streekproducten waaronder Noord-Hollandse Gouda.

Is zo'n Europees keurmerk nodig? Een Amerikaanse zuivelgigant vindt het oneerlijk. Waarom zou hij geen Kanterkaas mogen maken die nu alleen uit Friesland mag komen? Het liefst zouden de Amerikanen al die beschermde regionale producten in één keer van tafel vegen. Logisch in een eetcultuur waar hotdogs en hamburgers de culinaire hoogtepunten vormen.

Maar Europa wil haar schatkamer aan duizenden unieke specialiteiten niet verkwanselen. Het biedt werk aan honderdduizenden Europeanen. Als de Amerikanen beginnen met de export van Parmaham en Opperdoezer aardappels komt dat op de tocht te staan. Toch is niet iedereen in Europa gelukkig met het keurmerk. In Denemarken hebben ze nog steeds slapeloze nachten van de feta-oorlog. Het Deense Arla maakte tot 2002 fetakaas. Tot ergernis van de Grieken. Maar, zo stelden de Denen: het is geen unieke formule. Kaas van schapenmelk eventueel aangevuld met geiten- of koemelk, dat doet elk volk al honderden jaren. Na jaren getouwtrek, gaf Brussel feta aan de Grieken.

Kwade tongen beweren dat het een welkomstcadeautje was van de Europese Unie aan Griekenland dat in 2004 zou toetreden tot de EU. Je kunt inderdaad je wenkbrauwen fronsen over het besluit. Het keurmerk beschermt een regionale naam. De Opperdoezer Ronde mag alleen uit Opperdoes en omgeving komen. Maar de streek waarbinnen feta geproduceerd mag worden, bestrijkt ongeveer het hele Griekse vasteland! Een gebied zo groot als Nederland en België. Feta is dus niet een streekgebonden product, zo grommen de Denen en zij hebben een punt.

Als je Friese Kanterkaas ook in Maastricht zou mogen maken, hoe geloofwaardig is het keurmerk dan nog? Ik gun de Grieken hun feta, maar Brussel had de naam moeten toewijzen aan een specifieke Griekse regio. Nu is het keurmerk gebruikt als economische steun aan iedere Griekse kaasboer. Dat is slecht voor de geloofwaardigheid van de beschermde oorsprongsbenaming. Terwijl deze bescherming ook voor Nederlandse boeren die een uniek product willen maken een welkome steun in de rug kan betekenen.

Reageren? roland.duong@persgroep.nl (Bron: Algemeen Dagblad)


Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging