Tekort darjeelingthee dreigt door conflict in India

Er dreigt een wereldwijde schaarste aan Darjeeling, de bekende zwarte theesoort. Reden is het separatistisch conflict op de Indiase uitlopers van het Himalayagebergte. Het is daar waar de bladeren voor het drankje geplukt worden.

 

 

In normale omstandigheden wordt tijdens het oogstseizoen, van juni tot augustus, zowat acht miljoen kilo geplukt. Die bladeren zijn bestemd voor de wereldmarkt, maar vooral voor Europa. Volgens sommige schattingen kan de prijs met 20 procent stijgen.

Darjeeling wordt door kenners beschouwd als de beste zwarte thee.

De productie is echter ineengestort, met 90 procent in juni. De Gorkha's, een uit Nepal oorspronkelijke bevolkingsgroep die het leeuwendeel van de plantagewerknemers uitmaakt, liggen in conflict met de regering van de deelstaat West-Bengalen. Daarom hebben ze de oogst stopgezet en ertoe opgeroepen een eind te maken aan de theeproductie. De Gorkha Jamukti Morcha-beweging ijvert voor een eigen Gorkhaland binnen India. De spanningen leefden weer op toen de autoriteiten de scholen in de regio verplichtten te onderwijzen in het Bengaals.

De oogst voor dit jaar is verloren. Het gaat weken zoniet maanden duren om terug te keren naar de normale productie. In juni is slechts 140.000 kilo thee geproduceerd, tegenover 1,33 miljoen kilo in dezelfde maand vorig jaar. Darjeeling wordt door kenners beschouwd als de beste zwarte thee. Sommige speciale soorten kunnen verkocht worden tot 1.500 euro per kilo, terwijl multinationals zoals Unilever, met Lipton, variëteiten commercialiseren.

Bron: AFP 


Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging