WHO dringt aan op taks gesuikerde dranken, misschien ook taksen op vet en zout en subsidies voor groenten en fruit?

In een nieuw rapport pleit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervoor om suikerhoudende dranken extra te belasten. Een taks waardoor de nettoverkoopprijs met minstens 20 % wordt verhoogd, zou leiden tot een daling van de consumptie en tot een vermindering van het risico op overgewicht en obesitas, diabetes type 2 en tandbederf, zegt de WHO. Dit moeten we misschien ook uitbreidennaar het belasten van producten met veel verzadigde vetten of zout. En subsidies voorzien voor groenten en fruit?”

Qua voedingswaarde hebben mensen geen vrije suiker nodig in hun dieet, zegt de WHO. Als mensen toch vrije suikers consumeren, dan adviseert de WHO de inname onder de tien procent van hun totale energiebehoefte te houden en onder de vijf procent voor aanvullende gezondheidsvoordelen. Dit betekent maximaal 250 ml suikerhoudende drank per dag.
Volgens de WHO is ook het extra belasten van voedsel rijk aan verzadigde vetten en zout de moeite waard. Ook hiervoor zou gelden dat mensen door stijgende prijzen minder consumeren.

Subsidie
Tegelijk pleit de WHO ervoor om gezond voedsel zoals fruit en groente te subsidiëren waardoor de prijs met 10 tot 30 procent daalt. Dat zou ertoe leiden dat mensen meer groente en fruit consumeren.

U kunt het volledige rapport “Fiscal policies for Diet and Prevention of Noncommunicable Diseases (NCDs)” hier downloaden
http://www.who.int/dietphysicalactivity/publications/fiscal-policies-diet-prevention/en/
[Bron: De Tijd]


Contacteer ons

Food Industry
een uitgave van evolution media group
Vlassstraat 17 - 8710 Wielsbeke

tel +32(56) 60 73 33
fax +32(56) 61 05 83
email info@foodindustry.be


Site in beweging